Stortinget - Møte tirsdag den 21. mai 2024 *

Dato: 21.05.2024
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 305 S (2023–2024), jf. Dokument 12:33 (2019–2020))

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 5 [12:22:35]

Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om Grunnlovsforslag fra Solveig Schytz, Trine Skei Grande og Carl-Erik Grimstad om endring i § 100 (legge inn ordet «religion» i bestemmelsen) (Innst. 305 S (2023–2024), jf. Dokument 12:33 (2019–2020))

Talere

Carl I. Hagen (FrP) [] (ordfører for saken): Dette forslaget går ut på å legge inn ordet «religion» i Grunnloven § 100 tredje ledd første punktum, som i dag sier at det er tillatt for enhver å ytre seg frimodig om statsstyrelsen og hvilket som helst annet emne, og da altså i tillegg til det ta inn ordet «religion».

Grunnlovens bestemmelser om ytringsfrihet har tradisjonelt sett blitt tolket slik at også ytringer om religion er omfattet, da de anses for å være ytringer om hvilken som helst annen gjenstand. I tidligere behandlinger av lignende grunnlovsforslag, slik som i Innst. 185 S for 2013–2014, er det tydelig at det er enstemmighet om at dagens bestemmelse allerede sikrer ytringsfrihet, også om religion. Da kunne man lett hevde at det det ikke er behov for å gjøre noen endringer.

Komiteen har delt seg i et flertall og et mindretall. Flertallet, alle unntatt Fremskrittspartiet og undertegnede, mener at en aktiv livssynsdebatt er en del av et åpent og demokratisk samfunn, og at en slik debatt forutsetter et sterkt vern av ytringsfriheten, både for kritikk og forsvar av ulike livssyn. Flertallet mener dette ivaretas i gjeldende lovtekst slik den er i dag, og akkurat det er også jeg enig i.

Likevel vil jeg vise til at det i en rekke land de senere år er blitt gjennomført innskrenkninger i ytringsfriheten og i den tilgrensende retten til forsamling og demonstrasjon. En rapport fra Civicus i 2024 viser at ytringsfriheten, forsamlingsfriheten og organisasjonsfriheten er under press i 118 av verdens 198 land. Kun 2 pst. av verdens befolkning lever i land der innbyggere helt fritt kan protestere og si hva de mener. I 2019 var dette tallet på 3 pst.

Et av argumentene som brukes for å begrense ytringsfriheten, er at man hindrer krenking av andres religion. Det er særlig snakk om utviklingen de senere tiår hvor det har oppstått store utfordringer og problemer i mange land. Stort sett gjelder det når man har tillatt seg å kritisere den islamske religion.

Jeg vil også vise til at det både i Danmark og Sverige er blitt gjeninnført blasfemilignende paragrafer. I Norge er det slik at Kristelig Folkepartis ungdom har diskutert gjeninnføring av vår blasfemiparagraf i vårt land. Blasfemiparagrafen hadde vi veldig lenge, og det var en såkalt sovende paragraf, men den ble omsider fjernet for noen år siden.

I Frankrike har både Charlie Hebdo-redaksjonen og enkeltlærere, slik som Samuel Paty, blitt utsatt for drap eller drapsforsøk etter kritikk av islam. I Belgia ble en lærer suspendert for å vise religionskritiske karikaturer, og vi husker den store karikaturstriden for en 15 års tid siden, med store demonstrasjoner verden over. Også Norge ble rammet.

Det er også flere stemmer i Norge som tar til orde for at religionskritikk er blasfemi og derfor ikke burde være beskyttet av ytringsfriheten. I en demonstrasjon i Oslo ble det båret paroler med påskriften «ytringsfrihet er ikke å krenke andre religioner». Derfor slår jeg fast at ytringsfriheten om religion er under press i mange land, også i Norge, og derfor ville det være fornuftig å innta ordet «religion» i Grunnloven som en beskyttelse mot eventuelle endringer, som at noen eventuelt ville gjeninnføre blasfemiparagrafen også i Norge.

Derfor vil jeg ta opp forslaget som er inntatt i innstillingen.

I tillegg var det en liten notis i Aftenposten forleden dag som jeg vil tillate meg å lese. Der står det, under overskriften «Venstre vraker eget forslag om religionskritikk»:

«Venstre, kjent som forsvarer av ytringsfrihet, varsler at de vil stemme ned sitt eget forslag om å styrke retten til religionskritikk i Grunnloven.

Forslaget skulle tilføye ordet «religion» i paragraf 100, som sikrer at alle i Norge har rett til ytringsfrihet. Men nå er både tidsånden og debattklimaet et annet enn i 2020, og Venstre trekker i bremsen.

– Tidspunktet er feil. Om man ikke er påpasselig, kan et slikt forslag få effekter vi ikke ønsker, sier Grunde Almeland fra Venstre til Vårt Land.»

Da håper jeg at Grunde Almeland i denne debatten nå kommer litt nærmere inn på hvilke effekter det er han frykter og som han ikke ønsker. Jeg kan ikke se at det måtte være noen effekter annet enn man i realiteten skal begrense ytringsfriheten og retten til kritikk av religion, og da kanskje særlig islam, som er den som fortjener kritikk og som det er en del kritikk av. Er det virkelig slik at også Venstre nå i realiteten går inn for å beskytte islam mot kritiske røster?

Presidenten []: Representanten Carl I. Hagen har tatt opp det forslaget han refererte til.

Seher Aydar (R) []: Ytringsfriheten er en av våre aller mest sentrale og viktige menneskerettigheter. Ytringsfriheten, som fastsettes i § 100 i Grunnloven, er helt grunnleggende og en forutsetning for et velfungerende og godt demokrati. Det skal vi verne om, og vi skal ikke ta det for gitt. Det er det heldigvis bred enighet om, og det er ingen tvil om at flertallet i denne saken er opptatt av og kjemper for ytringsfriheten. Flere av de partiene som stemmer imot dette forslaget, er partier som har stått i fremste rekke for et sekulært samfunn, religionskritikk er en naturlig del av det. Ytringsfriheten i § 100 tredje ledd første punktum sier at i dag er det tillatt for enhver å ytre seg frimodig om statsstyret og hvilket som helst annet emne.

Det er vårt syn at Grunnloven i dag sikrer ytringsfrihet, også om religion eller livssyn. Den ytringsfriheten er per i dag vernet av Grunnloven, og det er bra. Vi kan ikke se noe særskilt behov for å legge til ordet «religion» i selve formuleringen når ytringsfriheten allerede inkluderer det. Ytringsfriheten står altså sterkt, det må den fortsatt gjøre, og det gjør den også heldigvis i Grunnloven.

La meg presisere at forslaget vi diskuterer i dag, handler om å ta inn ordet «religion». Det handler om hvilken som helst religion, dvs. i kristendom, islam, jødedom – den religionen man vil kritisere, eller religion som konsept i seg selv. Men det handler ikke konkret om én religion, som representanten fra Fremskrittspartiet skulle ha det til å virke som.

Så er det i demokratier vi best bekjemper hat og rasisme. Det er derfor vi har et vern mot diskriminering og hatefulle ytringer. Det er en veldig viktig og grunnleggende forskjell på det og religionskritikk, som er en viktig del av et velfungerende demokrati. Men vi må samtidig kunne ha vern mot rasistiske ytringer mot grupper, som f.eks. islamofobi og ikke minst antisemittisme. Vi har en jødisk minoritet og en muslimsk minoritet i samfunnet som opplever rasisme og diskriminering, og det skal vi ikke ta lett på. Men det er ingen motsetning mellom å verne om minoriteter og samtidig kjempe for ytringsfriheten, og ikke minst religionskritikk. Det å sause det sammen mener jeg er en lite konstruktiv vei å gå.

Dette forslaget handler altså ikke om det, for ytringsfriheten slik det er formulert i Grunnloven i dag, ivaretar retten til å ytre seg om religion og livssyn. Det er bra, og det mener også flertallet i komiteen og på Stortinget.

Grunde Almeland (V) []: Det er mange gode grunner til å ta inn ordet «religion» i ytringsfrihetsparagrafen. De mange gode grunnene til det er beskrevet godt og utfyllende av de forslagsstillerne fra Venstre som la fram dette forslaget i forrige periode.

Når Venstre likevel nå stemmer imot, handler det først og fremst om at vi gjerne skulle sett at det var en bredere debatt om hvordan ytringsfrihetsparagrafen eventuelt skal omformes dersom man tar inn f.eks. «religion» som en av de eksplisitte grunnene i selve paragrafteksten. Det er verdt å minne oss selv om at vi har hatt en rekke forslag til diskusjon både i Stortinget og i den offentlige debatten i etterkant av ytringsfrihetskommisjonens rapport – som jeg vil bemerke kom etter at dette forslaget ble fremmet – der de peker på en rekke ulike hensyn som kanskje også bør kunne styrkes inn i en ytringsfrihetsparagraf. Når dette samlet sett viser at vi kanskje trenger å se på hvordan den type endringer i paragrafen skal være, mener Venstre at det fortjener en bedre diskusjon, et bredere grunnlag, og vi ser ikke bort fra at vi kan gjøre denne typen presiseringer senere, når vi har fått gjort nettopp dette.

Det fine med at denne debatten kommer opp, og det fine med at vi tross alt både får skrevet en innstilling og diskutert det her i dag, er at vi ser at det helt uten tvil er klart at alle partier mener at religionskritikk er ivaretatt av dagens ytringsfrihetsparagraf. Da kan det heller ikke være noen tvil om at den rettigheten ikke kan begrenses på den måten som representanten fra Fremskrittspartiet ser ut til å frykte. Jeg vil bare si at det at et ungdomsparti har hatt en intern debatt, betyr ikke at vi har en stor debatt i Norge om å gjeninnføre en blasfemiparagraf. Jeg vil heller påstå at det er tverrpolitisk stor enighet i denne salen om at vi på ingen som helst måte ønsker en retur av en sånn type grunnlovsregulering.

Så viser representanten fra Fremskrittspartiet til en Aftenposten-notis der jeg er sitert. Jeg hadde håpet at representanten var opptatt av å gå til primærkilden, for hvis han hadde gjort det og lest det fulle og hele intervjuet i Vårt Land – og ikke den litt lett sammenskrevne sammenblandingen av sitater som NTB gjorde, og som til slutt fikk et enda mer forkortet uttrykk i Aftenposten – hadde han kanskje sett at det var mer sammenheng i den begrunnelsen som jeg i hvert fall prøvde å få fram i det intervjuet da jeg forklarte hvorfor vi ikke stemmer for det forslaget som noen representanter fra Venstre foreslo i forrige periode. For å svare helt konkret på Carl I. Hagens spørsmål: Hvis Stortinget, når vi skal vedta en paragraf, ikke er enige om hva rekkevidden av den paragrafen skal være, og det ikke blir et flertall her som er tydelig på innrammingen av det – ja, da kan det få forskjellige konsekvenser. Det var nettopp det jeg også sa til journalisten som spurte meg. Da er det å trekke det litt langt, vil jeg påstå, å ha en form for teori om hva jeg eventuelt, potensielt, har tenkt. Da har i hvert fall representanten fra Fremskrittspartiet bedre innsikt i mitt eget sinn enn det denne representanten selv har.

Med det ser jeg fram til at dette nok er en diskusjon vi skal ha i senere perioder også.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Carl I. Hagen (FrP) []: Jeg satte pris på at Grunde Almeland forsøkte å begrunne sitt standpunkt, hvor han skal stemme imot et forslag fra den tidligere leder i Venstre. Jeg synes det var en dårlig begrunnelse. Han viste nå til ordene han brukte i det opprinnelige intervjuet i Vårt Land, der han snakket om «konsekvenser», og ikke bare «effekter», som Aftenposten har referert, men jeg vil fremdeles spørre: Hvilke effekter og hvilke konsekvenser er det Grunde Almeland egentlig tenker på, og som han frykter? Hvilke effekter og konsekvenser kunne det komme av at vi innførte «religion» i § 100, ytringsfrihetsparagrafen i Grunnloven, nettopp for å hindre et fremtidig storting i å ville gjeninnføre blasfemiparagrafen?

Grunde Almeland (V) []: Jeg skjønner at representanten mener at jeg kanskje burde hatt større respekt for den tidligere lederens forslag, men vi har gjort en selvstendig vurdering, også i etterkant av at ytringsfrihetskommisjonens rapport kom ut. Som jeg sa i mitt innlegg, er det en rekke ting som bør diskuteres om skal inn. Religionskritikk, eksplisitt vern av det, er også en del av det. Venstre har ikke avvist det. Det jeg har sagt, er ikke hvilke konkrete effekter eller konsekvenser det kan ha. Jeg har ganske enkelt sagt at dersom man i Stortinget ikke er helt enig om hva man gjør når man endrer en grunnlovsparagraf, kan det ha uheldige effekter. Jeg har ikke tenkt den tanken videre enn det. Jeg har bare sagt at en forutsetning for at Venstre også skal kunne støtte et sånt forslag, er at vi er enige om hva det skal bety, og derav også er klar over hvilke effekter det har. Jeg tror vi kommer til å få den diskusjonen når vi forhåpentligvis senere har en bredere diskusjon om ytringsfrihetsparagrafen.

Carl I. Hagen (FrP) []: Mitt spørsmål er fortsatt om representanten Almeland kunne si noe om hvilke konsekvenser. Er det det å gjøre medlemmer og tilhengere av en religion irritert, slik at de kunne foreta seg et eller annet ulovlig og voldelig? Er det en av effektene? Det er vel ikke til å legge skjul på at selv om det her gjelder ordet «religion», som omfatter veldig mange religioner – både kristendommen, buddhismen, muhammedanismen eller islam og andre religioner – har det i vår tid først og fremst vært kritikk av islam som har medført voldelige opptøyer, drap og store problemer i veldig mange land. Hvis en konsekvens er at dette blir oppfattet av folk ute slik at det i realiteten var for å hindre kritikk av islam, er det noe annet.

Grunde Almeland (V) []: Representanten synes å ha tenkt denne tanken veldig mye lenger ut enn det jeg har gjort. Når jeg ikke peker på noen konkrete effekter, er det på grunn av, som jeg har sagt, at vi ikke har hatt en bredere diskusjon om innrammingen av dette i etterkant av ytringsfrihetskommisjonens rapport. Jeg er ikke med på det resonnementet som representanten Hagen prøver å få meg til å ha hatt når jeg har sagt det jeg har sagt. Vi har rett og slett sagt at religionskritikk er vernet av Grunnloven i dag. Det er viktig. Det skal vi ikke skape tvil om. Når vi skal endre ytringsfrihetsparagrafen, må vi se på hvordan den eventuelt skal utformes for også å inkludere en del andre forslag, i tillegg til religionskritikk, som har vært oppe til diskusjon nå.

Carl I. Hagen (FrP) []: Jeg vil gjerne spørre Grunde Almeland om han er enig i at det er et økende press i mange land for å innføre eller gjeninnføre blasfemiparagrafer og beskytte ulike religioner, men særlig den islamske religion, mot kritikk og det noen kaller islamofobi. Hva det er, vet jeg egentlig ikke, men hvis det omfatter alle dem som er veldig uenig med den islamske religion, er jeg en av dem. Jeg spør Almeland om han er beredt til å kjempe imot enhver tendens til og forslag om å gjeninnføre blasfemiparagrafer, og om han i realiteten vil være tilhenger av at man skal kunne kritisere religion, også den islamske?

Grunde Almeland (V) []: Venstre har alltid vært tydelige forkjempere for ytringsfriheten. Det kommer vi alltid til å være. Vi har ingen ønsker om å gjeninnføre en blasfemiparagraf. Jeg kjenner ikke igjen den debatten i norsk kontekst i det hele tatt. Det er helt riktig at det er en del land der man innfører mer restriktiv lovgivning. Jeg har selv – før jeg kom inn på Stortinget – jobbet med menneskerettsarbeid i en rekke ulike land. Da har jeg bl.a. sett på uavhengighet for domstoler og press på grunnleggende rettigheter, f.eks. knyttet til den typen streng lovgivning, og jeg har et sterkt engasjement for at vi fortsatt skal ha det sterke vernet om frimodige ytringer – ikke bare for religion, men også på en rekke andre områder. Det å kunne kritisere alle typer maktstrukturer i et samfunn er utrolig viktig, også for å ivareta helt grunnleggende rettigheter for enkeltmennesker. Det kan representanten Hagen være trygg på at Venstre kommer til å mene også framover.

Presidenten []: Da er replikkordskiftet avsluttet.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 5.

Votering, se voteringskapittel