Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Historisk dag i stortingssalen

For aller første gang i historien skal forslag til endringer av Grunnloven diskuteres i stortingssalen i samme periode som forslagene er fremsatt.

Forsiden til 4. november-grunnloven

– Vi vil skape mer bevissthet rundt demokratiet og Grunnloven, og vil at folk i større grad skal være kjent med forslag til endringer av Grunnloven før de går til valg, sier stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) om bakgrunnen for dagens debatt.

Grunnlovens § 112 bestemmer at forslag til endringer av Grunnloven må fremsettes i løpet av de tre første årene i en stortingsperiode, og må behandles i første, andre eller tredje året i neste periode. Dermed vil det alltid være et stortingsvalg mellom forslag og vedtak, slik at velgerne får anledning til å uttale seg.

Første formelle runde

At det tas en formell runde i stortingssalen, der hvert enkelt forslag kan legges fram for diskusjon har aldri skjedd tidligere i historien. I dag klokken ti starter imidlertid diskusjonen med et grunnlovsforslag stortingspresidenten selv står bak, nemlig forslaget om å endre Grunnloven slik at ingen stortingsrepresentant kan utnevnes til statssekretær.

Andre grunnlovsforslag som tas opp i dag er forslaget om stemmerett for 16-åringer og forslaget om mer åpenhet rundt norsk krigsdeltakelse i utlandet.

Mandag forsetter Stortinget å diskutere grunnlovsforslag. Da skal ulike forslag som alle handler om å grunnlovsfeste menneskerettigheter legges fram og debatteres.

Sist oppdatert: 05.03.2021 14:49
: