Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Nordisk råds sesjon 2013 arrangeres i Oslo

Stortingspresidenten og Stortinget er vertskap når Nordisk råds 65. sesjon arrangeres i Oslo 29.–31. oktober. Det vil bli en pause i den normale aktiviteten på Stortinget mens arrangementet pågår. Debattene i stortingssalen overføres på Stortingets nett-TV.

Stortingssalen vil være arena for flere av sesjonens debatter.

Dagsorden for Nordisk råds 65. sesjon

Bilder fra sesjonen på Flickr.

Torsdag 31. oktober startet møtet i stortingssalen kl. 9.

Møtene i stortingssalen er åpne for publikum, og overføres på Stortingets nett-TV.

Kanalvalg, nett-TV:

Stortingsmøte = ingen tolking, språket er skandinavisk
Høring, sal 1 = tolking til finsk
Høring, sal 2 = tolking til islandsk
Høring, sal N-202 = tolking til engelsk

En sesjon i Nordisk råd er et toppmøte mellom regjeringssjefene og parlamentene fra de nordiske landene. Sesjonene arrangeres årlig i det landet som har presidentskapet i Nordisk råd.

Stortingets første visepresident, Marit Nybakk (A) er president i Nordisk råd og leder Norges formannskap. Høyres Michael Tetzschner tok nylig over som visepresident i rådet etter Per-Kristian Foss.

De nordiske statsministrene holdt pressekonferanse i vandrehallen i stortingsbygningen tirsdag 29. oktober.

De nordiske statsministrene holdt pressekonferanse i vandrehallen i stortingsbygningen tirsdag 29. oktober. Fra venstre: Jyrki Katainen (Finland), Erna Solberg (Norge), Fredrik Reinfeldt (Sverige), Sigmundur Davíð Gunnlaugsson (Island) og Helle Thorning-Schmidt (Danmark).

Stortingets presidentskap er i det hele tatt godt inne i nordisk samarbeid. I tillegg til at Marit Nybakk leder Nordisk råd, har stortingspresident Olemic Thommessen lang fartstid fra rådet, sist som leder for Nordisk råds kulturutvalg.

– Samarbeidet mellom de nordiske landene er viktig fordi Norden møter sterk internasjonal konkurranse på nesten samtlige samfunnsarenaer. Står vi samlet, har vi bedre forutsetninger for å møte de utfordringene vi står overfor i det globaliserte samfunnet, sier stortingspresident Olemic Thommessen.  
Stortinget flagger med alle nordiske flagg på Løvebakken.
Stortinget flagger med alle de nordiske flaggene på Løvebakken under Nordisk råds sesjon.

Galla

Nytt av året er en galla i forbindelse med utdelingen av Nordisk råds priser. Den nye nordiske prisgallaen holdes 30. oktober i Den Norske Opera & Ballett. Foran øynene på fjernsynsseere fra hele Norden offentliggjøres vinnerne av rådets fem priser for litteratur, musikk, film, miljø samt den helt nye prisen for barne- og ungdomslitteratur. Denne prisen vil bli utdelt av Nordisk råds president Marit Nybakk sammen med den svenske kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Mange møter

Det vil bli gjennomført en rekke møter i løpet av sesjonen. De store debattene vil bli holdt i Stortingets plenumssal, men også andre lokaler vil bli stilt til rådighet for møtevirksomheten.

– Det at Nordisk råds sesjon går av stabelen i Stortinget gjør Stortinget til en arena for nordisk relasjonsbygging. I det nordiske samarbeidet er byggingen av gode relasjoner like viktig  som de politiske beslutningene som blir vedtatt. Sesjonen er en sentral møteplass for beslutningstakere, organisasjoner, partigrupper og embetsfolk, uttaler stortingspresidenten.

900 deltakere og gjester

Det er rundt 900 akkrediterte deltakere og gjester til årets sesjon. Blant disse finner vi nordiske parlamentarikere, embedsmenn, ministere og presidenter samt gjester fra Russland. Stortingets delegasjon til Nordisk råd er nyvalgt.

– Jeg ser frem til å ta i mot mine kollegaer – de nordiske parlamentspresidentene. Det blir viktig for oss å bygge fellesnevnere, og se på hvordan vi gjennom det internasjonale arbeidet, som springer ut av parlamentene, kan styrke den nordiske profilen internasjonalt, sier stortingspresidenten.

Sist oppdatert: 31.10.2013 09:06
: