Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Stortingspresident Olemic Thommesen har startet en ny tradisjon ved å legge ned blomster og holde tale ved statuen av Christian Frederik på Eidsvolls plass. Foto: Stortinget/Morten Brakestad

Stortingspresident Olemic Thommessen har startet en ny tradisjon ved å legge ned blomster og holde tale ved statuen av Christian Frederik på Eidsvolls plass. Foto: Stortinget/Morten Brakestad.

Stortinget feiret 17. mai med ny tradisjon

17. mai-feiringen på Stortinget startet med tale og blomsternedleggelse ved statuen av Christian Frederik på Eidsvolls plass.

Se Stortingets bilder fra 17. mai-feiringen.

Dermed har Stortinget startet en ny tradisjon.

– Christian Frederik spilte en avgjørende rolle i 1814. Uten ham, ingen riksforsamling, ingen grunnlov og heller ingen 17. mai, sier stortingspresident Olemic Thommessen, noe han også sa i sin tale på Eidsvolls plass på morgenen 17. mai.

Her kan du lese hele talen. 

Avduket i fjor

Statuen av den norske kongen i 1814, Christian Frederik, ble avduket av H. M. dronning Margrethe av Danmark 18. mai i fjor.

Statuen er en gave til Stortinget fra regjeringen i forbindelse med grunnlovsjubileet, og er utformet av billedhugger Kristian Blystad.

Kransenedleggelser og barnetog

Tradisjonen tro startet stortingspresidenten dagen med å legge ned krans ved Nasjonalmonumentet på Akershus festning. Deretter la han ned krans ved kong Haakon den VII-statuen, før det var blomsternedleggelse på Eidsvolls plass.

Kl. 08 hadde stortingspresident Olemic Thommessen sitt første oppdrag på 17. mai med å legge ned krans ved Nasjonalmonumentet på Akershus festning. Foto: Stortinget/Morten Brakestad.

Bekransning av Haakon VII-statuen på 7. juni-plassen er også en lang tradisjon. Foto: Stortinget/Morten Brakestad.

Kvindelige Studenters Sangforening sang «Gud signe vårt dyre fedreland» og «Vi ere en nasjon» i forbindelse med seremonien på Eidsvolls plass.

Gjennom mange tiår har stortingspresidenten stått på balkongen og vinket til barnetoget, som marsjerer opp Karl Johan.

Tidligere var det en provisorisk løsning med en balkong som ble heist opp fra utsiden. På 80-tallet ble det laget en permanent balkong, tegnet av arkitekt Trygve Bowitz.

Sist oppdatert: 17.05.2015 13:41
: