Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortingspresident Olemic Thommessen taler til internasjonale parlamentarikere om deres rolle i arbeidet mot dødsstraff. Foto: Stortinget.

Parlamentarikeres rolle i arbeidet mot dødsstraff

Tirsdag 21. juni arrangerte Stortinget en mottakelse i Eidsvollsgalleriet for internasjonale parlamentarikere i forbindelse med Verdenskongressen mot dødsstraff.

Se bilder fra mottakelsen på Flickr. Bildene kan benyttes fritt mot kreditering.

– Parlamentarikere har en sentral rolle i arbeidet mot dødsstraff. Som lovgivere er det til syvende og sist vi som bestemmer om dødsstraff skal avskaffes eller ikke, sier stortingspresident Olemic Thommessen.

Stortingets presidentskap, representert ved stortingspresidenten og første visepresident Marit Nybakk, var vertskap for mottakelsen. Olemic Thommessen ønsket parlamentarikerne velkommen til Stortinget og understreket betydningen av arbeidet mot dødsstraff, både nasjonalt og internasjonalt.

– Dødsstraff bryter med grunnleggende demokratiske verdier. Maktmisbruk og inhuman avstraffelse hører ikke hjemme i åpne samfunn basert på rettsstatsprinsipper, påpeker Thommessen.

Les stortingspresidentens tale her.

Interparlamentarisk samarbeid viktig

I tillegg til stortingspresidenten holdt Barbara Lochbihler, tysk medlem i Europaparlamentet, samt parlamentarikerne Nouzha Skalli fra Marokko og Kasthuri Patto fra Malaysia, innlegg.

– Forbud mot dødsstraff er en grunnleggende menneskerettighet vi som parlamentarikere må kjempe for, understreker Patto.

Malaysia er ett av landene som praktiserer dødsstraff. Kasthuri Patto understreket betydningen av interparlamentarisk samarbeid i sitt innlegg. Land som Norge, der forbud er lovfestet, er viktige foregangsland for parlamentarikere i land der myndighetene fortsatt praktiserer dødsstraff.

Utviklingen går i riktig retning

I Norge ble sivilrettslig dødsstraff opphevet ved lov i 1902 og militærrettslig i 1978, men først i 2014 ble forbudet grunnlovsfestet. Da kom teksten «Ethvert menneske har rett til liv. Ingen kan dømmes til døden.» inn i Grunnlovens §93, i kapittel fem som omfatter menneskerettigheter.

Utviklingen på verdensbasis viser at stadig flere land avskaffer dødsstraff. I følge FN har rundt 160 av organisasjonens 193 medlemsland nå avskaffet dødsstraff ved lov eller i praksis. Allikevel ble et rekordhøyt antall mennesker henrettet i 2015. I følge Amnesty International det høyeste siden 1989. Dette skyldes en økning i enkelte land som Iran, Saudi-Arabia og Pakistan.

Den sjette Verdenskongressen

Den sjette Verdenskongressen mot dødsstraff arrangeres i Den norske opera i Oslo fra 21.−23. juni. Det er ventet rundt 1.300 deltakere fra over 90 land, og Norge er kongressens hovedsponsor.

Les mer om den sjette Verdenskongressen mot dødsstraff.

Sist oppdatert: 21.06.2016 22:15
: