Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Georgias parlamentspresident Irakli Kobakhidze og de øvrige deltakerne på NB8-møtet. Foto: Georgias parlament.

Ønsker tettere samarbeid

Stortingspresident Olemic Thommessen er på offisielt besøk til Georgia 20.–22. mars sammen med sine kolleger i de nordiske og baltiske land (NB8).

Se bilder fra besøket.

Georgiske politikere har to hovedbudskap til nordiske og baltiske parlamentspresidenter: Et ønske om fortsatt støtte til landets territorielle integritet og støtte til landets reformarbeid. I tillegg var det et klart ønske om et tettere samarbeid mellom parlamentene. 

Bakgrunnen for besøket fra de nordiske og baltiske parlamentene er et felles ønske om å bidra til å støtte opp om demokratiutviklingen og reformarbeidet i Georgia, som på mange områder går i riktig retning.

Får visumfrihet

Tirsdag 21. mars var den nordisk-baltiske delegasjonen i parlamentet, der de møtte en rekke georgiske parlamentarikere med parlamentspresident Irakli Kobakhidze i spissen. I tillegg var delegasjonen i møter med statsminister Giorgi Kvirikashvili og president Giorgi Margvelashvili.

– Vi har et klart mandat fra våre velgere om å fortsette reformarbeidet, slik at vi kan oppnå enda tettere europeisk integrasjon, sa Kobakhidze i møtet med sine nordiske og baltiske kollegaer. 

– Det er all grunn til å gratulere Georgia med fremgangen i reformarbeidet. Vi ønsker å støtte dere i det videre arbeidet mot korrupsjon og for demokrati, responderte Thommessen. 

De nordisk-baltiske parlamentspresidentene viste til at Georgia nå er i ferd med å få betalt for innsatsen: Bare få dager etter at NB8-parlamentspresidentene besøker Georgia får innbyggerne visumfrihet ved innreise til land omfattet av Schengen-avtalen.

Ønsker tettere samarbeid

Parlamentspresident Kobakhidze var videre opptatt av å styrke båndene mellom det georgiske og de nordisk-baltiske parlamentene.

– Vi ønsker tettere interparlamentarisk samarbeid gjennom direkte kontakt med parlamentene, men også gjennom internasjonale fora, sa han.

– Ikke glem konflikten

I møtene la de georgiske parlamentarikerne videre vekt på at konflikten med Russland ikke må glemmes. I 2008 var det krig mellom Russland og Georgia om det georgiske utbryterområdet Sør-Ossetia. Siden da har Russland befestet sitt nærvær både der og i det andre utbryterområdet, Abkhasia.

For georgiske politikere er det viktig med støtte til Georgias suverenitet og ukrenkelige grenser i striden med Russland om disse utbryterområdene.

Også statsminister Giorgi Kvirikashvili trakk frem konflikten i sitt møte med NB8-parlamentspresidentene.

– Vi ser fremdeles russiske provokasjoner i områdene ved Abkhasia og Øst-Ossetia. Vi ber om at konflikten ikke glemmes. Skal vi nå våre mål, trenger vi stabilitet, sa han.

Besøkte områdene ved Sør-Ossetia

Thommesen og de andre parlamentspresidentene startet sitt besøk til Georgia mandag 20. mars med nettopp et besøk til den administrative grenselinjen til Sør-Ossetia, hvor Russland har opprettholdt og befestet sitt militære nærvær siden krigen i 2008.

Her fikk delegasjonen en orientering om situasjonen av EUs observasjonsteam (EUMM). EUMM følger nøye med på situasjonen, har tett kontakt med lokalbefolkningen og bidrar med sin tilstedeværelse til stabilitet.

Deretter fikk delegasjonen blant annet se hvordan såkalte grensesperringer og piggtrådgjerder deler befolkningen på tvers av jorder og lokale veier.

– Det gjorde sterkt inntrykk å se at den administrative grenselinjen mot Sør-Ossetia går bare var 400 meter fra hovedveien mellom Tbilisi og Gori, og å se hvordan lokalbefolkningen lider i denne situasjonen, sier stortingspresidenten.

Sist oppdatert: 22.03.2017 13:09
: