Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Tolv stortingsrepresentanter på studiebesøk i Brussel. Foto: Stortinget.

Tolv stortingsrepresentanter på studiebesøk i Brussel. Foto: Stortinget.

Stortingsrepresentanter på arbeidsbesøk i Brussel

I uke 5 deltar tolv stortingsrepresentanter på et studiebesøk til Brussel. Målet er å gi representantene et godt innblikk i arbeidet til EFTA- og EU-institusjonene, belyst gjennom aktuelle politiske saker.

Studieoppholdet som Stortinget gjennomfører hvert år, ble avholdt for første gang i 2014. De tolv stortingsrepresentantene som deltar på årets opphold vil i løpet av uken besøke blant annet Europaparlamentet, Europakommisjonen, EUs utenrikstjeneste og den norske NATO-delegasjonen.

Forventninger hos representantene

Heidi Nordby Lunde. Foto: Stortinget.

Heidi Nordby Lunde. Foto: Stortinget.

Blant representantene som deltar, er Heidi Nordby Lunde (H).

– Vi er her for å øke forståelsen for aktuelle prosesser i EU som vil påvirke oss i Norge. Med de utfordringene EU nå står overfor, er tidspunktet for vårt arbeidsbesøk svært godt. Vi ser hvordan EU- og EØS-institusjonene jobber i møte med ny utvikling innen økonomi, handel, migrasjon, sikkerhetspolitikk og europeisk integrasjon etter at har Storbritannia besluttet å forlate EU og nå forhandler en skilsmisse med EU og også forhandler seg ut av EØS-samarbeidet (brexit). Det er meget interessant å treffe beslutningstakerne i EU på disse sakene og å styrke relasjonene til våre kolleger i Europaparlamentet, sier hun.

Representantene vil blant annet møte europakommissæren for arbeidslivsspørsmål, et meget viktig område innenfor EØS-retten og et politikkområde som har stor oppmerksomhet også på Stortinget. Målet er å se hvordan ny utvikling på dette og andre politikkområder påvirker Norge og øke forståelsen for arbeidsformene på EU-siden. Representantene vil også treffe sentrale europaparlamentarikere og ha egne opplegg med sine respektive partigrupper.

Møte med norske aktører

Møter med Norges delegasjon til EU og med EFTA-sekretariatet står også på dagsordenen. I tillegg blir det et møte med representanter for de norske sosiale partene som har kontor i Brussel.

Øystein Langholm Hansen. Foto: Stortinget.

Øystein Langholm Hansen. Foto: Stortinget.

– Vi er midt oppe i en innholdsrik arbeidsuke her i Brussel, sier Øystein Langholm Hansen (A). Jeg håper å lære mer om hvordan institusjonene i Brussel arbeider, men også om de sakene som nå diskuteres i EU. Vi hadde en spennende dag hos den norske EU-delegasjonen i går hvor vi fikk innblikk i konkrete EØS-saker om arbeidsliv og arbeidsledigheten i Europa. Vi var også innom tema som helse, klima og energi, utdanning og forskning, og justis. Det er viktig for oss å se hvordan EØS fungerer og hva avtalen innbærer. Dette gjelder ikke minst for Norge i en tid med brexit og til dels store kriser og utfordringer, sier han.

Deltakere

Følgende representanter er med på årets studieopphold: Carl-Erik Grimstad (V), Øystein Langholm Hansen (Ap), Heidi Nordby Lunde (H), Åsunn Lyngedal (Ap), Cecilie Myrseth (Ap), Ingalill Olsen (Ap), Gisle Meninger Saudland (Frp), Vetle Wang Soleim (H), Aleksander Stokkebø (H), Per Espen Stoknes (MDG), Tore Storehaug (KrF), og Nicholas Wilkinson (SV).

Sist oppdatert: 30.01.2018 11:47
: