Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Elin R. Agdestein og  Tone W. Trøen under nettmøtet med AIPAs generalforsamling 8. september. Foto: Stortinget.

Elin R. Agdestein og Tone W. Trøen under nettmøtet med AIPAs generalforsamling 8. september. Foto: Stortinget.

Norge kan få viktig observatørrolle

Norge kan få observatørrolle i AIPA – ASEAN-landenes interparlamentariske forsamling. Samlet utgjør de ti landene i ASEAN Norges tredje største handelspartner på tjenester og fjerde størst på varer.

‒ Vi har lenge hatt et tett samarbeid på regjeringsnivå. Nå ønsker vi å gi det en sterkere parlamentarisk dimensjon. Ved å få en observatørrolle i ASEAN-landenes parlamentarikerforsamling – AIPA – kan vi som parlamentarikere dele erfaringer med kollegaer i ASEAN og jobbe sammen om problemstillinger som er viktige for alle demokratier,  sier stortingspresident Tone W. Trøen.

Nettmøte

Trøen og Elin R. Agdestein (H), som leder Stortingets Asia-delegasjon, talte begge til AIPAs generalforsamling via nettet på morgenen 8. september.

‒ Å bygge tillit mellom nasjoner og parlamenter, i en tid med store globale utfordringer, ikke minst covid-19-pandemien, er viktigere enn noensinne, sa Trøen.

Agdestein la vekt på betydningen av internasjonalt samarbeid på parlamentarikernivå i en usikker tid.

‒ I dag står verden overfor en rekke utfordringer ikke noe land, eller region, kan løse alene, sa hun og nevnte klimaendringer, covid 19, politisk omveltninger og økt proteksjonisme innen internasjonal handel.

‒ Sammen kan vi bygge tillit og støtte arbeidet for å nå bærekraftmålene, styrke globale institusjoner og det regelbaserte internasjonale handelssystemet.

AIPA og ASEAN

AIPA står for «ASEAN Inter-Parliamentary Assembly». Nasjonalforsamlingene i følgende land er medlemmer I AIPA: Brunei Darussalam, Kambodsja, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, Filippinene, Singapore, Thailand og Vietnam.

ASEAN er en sammenslutning av ti sydøstasiatiske nasjoner som har til formål å styrke sine økonomiske, sosiale og kulturelle relasjoner. ASEAN har en befolkning på cirka 600. millioner og er samlet sett den syvende største økonomien i verden. ASEAN er en meget viktig handelspartner for Norge. I 2015 ble dette samarbeidet formalisert ved at Norge og ASEAN inngikk et såkalt sektordialogpartnerskap.

‒  En nøkkelpartner for oss

Agdestein understreket at samarbeidet mellom Norge og AIPA bør være rettet mot områder der Norge og ASEAN allerede jobber tett sammen, som havforvaltning, den blå økonomien, fornybar energi, fred og sikkerhet og likestilling.

‒ AIPA er allerede en nøkkelpartner for oss. Og vi ser frem til å styrke partnerskapet ytterligere, sier hun.

Torsdag 10. september blir det aavgjort om Stortinget blir fast observatør i ASEAN-landenes parlamentarikerforsamling.

Se innleggene til Trøen og Agdestein:

Sist oppdatert: 18.03.2021 13:14
: