Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Stortingsrepresentantene deltok i seminaret både på videolink og i møterom med oppmålt avstand mellom alle tilstede. Foto: Stortinget.

Stortingsrepresentantene deltok i seminaret både på videolink og i møterom med oppmålt avstand mellom alle tilstede. Foto: Stortinget.

Seminar om barnevern for Europarådsdelegasjonen

Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE), ledet av Ingjerd Schou, møttes fredag 19. juni til et seminar om barnevern.

Med omfattende smitteverntiltak iverksatt på Stortinget deltok innlederne på seminaret via videolink, mens stortingsrepresentantene deltok både på videolink og i møterom med oppmålt avstand mellom alle tilstede.

Barns rettigheter er en viktig del av arbeidet i Europarådet og parlamentarikerforsamlingen. Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK), er fundamentet for Europarådets arbeid, den gjelder for barn på lik linje med voksne.

Innlederne på seminaret samt flere av stortingsrepresentantene deltok via videolink. Foto: Stortinget.

Innlederne på seminaret samt flere av stortingsrepresentantene deltok via videolink. Foto: Stortinget.

Med dette som utgangspunkt satt delegasjonen fokus på Den europeiske menneskerettighets domstolens (EMD) behandling av de mer enn 30 norske barnevernssakene som er klaget inn, og hvordan føringene dommene som avsies følges opp i Norge.

Innledere på seminaret var Norges dommer i EMD, Arnfinn Bårdsen, direktør i Bufdir, Mari Trommald og barneombud Inga Beier Engh. Delegasjonen hadde invitert medlemmer av Stortingets familie- og kulturkomité til å delta. Barnevern har stått høyt på komiteens agenda denne våren, under behandlingen av endringer i barnevernsloven. 

– Også i Europarådets parlamentarikerforsamling har den internasjonale kritikken mot barnevernet gjort seg gjeldende. For noen år siden ble det tatt initiativ til en rapport med utspring i en norsk barnevernssak. Den endte med en resolusjon som understreket viktigheten av barnets beste som et overordnet prinsipp. Nå er det mange norske saker i menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Utfallet av disse gir føringer for veien videre i norsk barnevern. Dette var det interessant å få perspektiver på både fra domstolen, norsk forvaltning og barneombudet, sa delegasjonsleder Ingjerd Schou etter seminaret.

– Det var nyttig å høre perspektivene på viktigheten av samvær mellom foreldre og barn etter omsorgsovertakelse da dette har vært en sentral del av dommene som har vært avsagt. Hvordan vi i Norge må sikre et høyt kompetansenivå i barnevernet, og at kompetanse på kulturforskjeller og religion er noe man må ha mer av, er viktige momenter jeg vil ta med meg videre fra seminaret, fortsatte Schou.

Sist oppdatert: 22.06.2020 13:41
: