EOS-utvalgets innsynsrett - avgraderte dokumenter

Forsvarsdepartementet viser til vår ekspedisjon av 8 juni 99 hvor kopi av fire avgraderte dokumenter ble oversendt, og telefonsamtale Skovly/Stav.

Videre ble kopi av FDs skriv av 16 april 1997, ref 94/01630-34, også oversendt pr bud og bekreftet mottatt.

Undervedlegg: Brev fra Forsvarsdepartementet ved statsråd Jørgen Kosmo til Forsvarsjefen, datert 16. april 1997.

Stortingets kontrollutvalg – kontrollvirksomhet overfor FO/E

Kontrollutvalgets tilsynsoppgave for Etterretningstjenesten er å sikre at virksomheten holdes innen rammen av tjenestens fastlagte oppgaver og at det ikke utøves urett mot noen. Utvalgets beslutninger om hva det skal søkes innsyn i, og om omfanget og utstrekningen av kontrollen, er bindende for den forvaltningen som blir kontrollert. Det er imidlertid innført avgrensninger i kontroll og innsyn, som blant annet innebærer at utvalget ikke skal søke et mer omfattende innsyn i graderte opplysninger enn det som er nødvendig ut fra kontrollformålene, og at det så vidt mulig skal iakttas hensyn til kildevern og vern av opplysninger mottatt fra utlandet. Instruks for Kontrollutvalget vedlegges.

Etterretningstjenesten skal, så langt det er forsvarlig, gi generell informasjon om alle sider ved tjenestens virksomhet. Det vises i denne forbindelse til instruksens bestemmelser angående tvist om innsyn og kontroll, der det gis anledning til å protokollføre begrunnet protest i møteprotokollen, og etterfølgende protest kan gis av forsvarssjefen.

Etterretningstjenesten er avhengig av et effektivt kildevern og evnen til å opprettholde tillitsfulle relasjoner til samarbeidende tjenester. Det er derfor viktig å beskytte Etterretningstjenestens kilder for sensitiv informasjon både i inn- og utland. Det er også viktig å beskytte identiteten til personer som inngår i okkupasjonsberedskapen.

Sjef E kan på dette grunnlag unnlate å gi informasjon som direkte eller indirekte kan medføre fare for at ovennevntes identitet blir røpet. Han skal i slike tilfeller henvise Kontrollutvalget til forsvarsministeren.