Brev fra Utenriksdepartementet v/utenriksministeren til kontroll- og konstitusjonskomiteen, datert 30. mai 2011

Svar på spørsmål om utnevning av ambassadører uten behandling i statsråd

Jeg viser til Kontroll- og konstitusjonskomitéens brev av 24. d.m.

Komitéens spørsmål kan besvares slik:

  • 1. Utnevnelse i embete som ambassadør (stasjonssjef) skjer eksklusivt av Kongen i statsråd.

  • 2. Oppnevning av ambassadør i særlig oppdrag foretas likeledes av Kongen i statsråd, jf. Utenriksinstruksen (fastsatt ved kgl. res. 13.12.02) 2§16 første punkt.

  • 3. Når det gjelder oppnevning av ambassadør for kortere oppdrag, særlig av seremoniell karakter, kan oppnevning foretas av Utenriksdepartementet, jf. Utenriksinstruksen 2§16 annet punktum. Oppnevning som ambassadør i særlig oppdrag anses ikke som utnevnelse i ”embete” i den forstand at Grunnlovens vanlige regler om utnevnelser kommer til anvendelse. Oppnevning som nevnt under pkt. 2 og 3 foran er for øvrig ikke foretatt i perioden 1. juli til 31. desember 2010.

  • 4. Utenriksinstruksen åpner i 2§16 (kommentarene, annet avsnitt) likeledes for bruk av tittelen ambassadør i forbindelse med viktige forhandlingsoppdrag og ved deltakelse i større internasjonale konferanser av betydning for ivaretakelse av norske interesser. Adgang til bruk av ambassadør-tittelen som nevnt i dette punkt, har vært innarbeidet praksis i flere tiår og er for øvrig i fullt samsvar med vel innarbeidet internasjonal praksis.

Følgende medarbeidere i Utenriksdepartementet er blitt meddelt anledning til å nytte ambassadør-tittelen som nevnt under dette punkt i perioden 1. juli til 31. desember 2010:

Carola Bjørklund (seniorrådgiver. Adgang til å benytte tittelen ambassadør under oppdrag som koordinator for Europarådet siden juli 2010. Adgang gitt inntil videre).

Leiv Lunde (spesialrådgiver/ energi og klima. Adgang til å benytte tittelen ambassadør siden 9.8.2010 og inntil videre. Tittelen benyttes ved et meget begrenset antall anledninger internasjonalt).

Hilde Skorpen (seniorrådgiver/ nedrustningsrådgiver. Adgang siden 9.8.2010 til å bruke tittelen ambassadør i internasjonale møter og kontakter med andre lands representanter innenfor nedrustningsområdet. Adgang gitt inntil videre).

Espen Rikter-Svendsen (spesialrepresentant for Haiti siden 24.8.2010. Adgang til å benytte tittel ambassadør mot internasjonale kontakter gitt inntil videre).

Hans Jacob Biørn Lian (spesialrepresentant for europeisk sikkerhet og rustningskontroll. Adgang til å benytte tittel ambassadør gitt fra 1.9.2010 og inntil videre).

Ture Lundh (seniorrådgiver/ spesialrepresentant. Adgang siden 2.7.2010 og inntil videre til å benytte tittel ambassadør i forbindelse med fredsprosessen på Filippinene).

-------------

Når det gjelder de medarbeidere – i tillegg til de ovennevnte - som i annet halvår 2010 var i virksomhet som medførte bruk av ambassadørtittel, vises det til følgende oversikt:

Anne Merchant (fagdirektør. Adgang til å benytte tittel ambassadør for menneskerettigheter siden 1.4.2009 og inntil videre).

Dag Nylander (seniorrådgiver. Adgang siden 19.3.2010 og inntil videre til å benytte tittel spesialrepresentant/ ambassadør i forbindelse med oppgaver knyttet til fredsprosessen i Colombia).

Fredrik Arthur (seniorrådgiver/ ambassadør for kvinners rettigheter. Adgang til å benytte tittelen siden 1.9.2008 og inntil videre).

Jostein Leiro (avdelingsdirektør. Adgang til å benytte tittel ambassadør siden 1.12.2008 og inntil videre i rollen som delegasjonsleder i definerte forhandlingsprosesser i utlandet – herunder Rio+20-prosessen - og i forbindelse med humanitær nedrustning).

Ingrid Schulerud (fagdirektør. Adgang siden 2004 og inntil videre til å benytte tittelen ambassadør i kontakt mot utenlandske parter i arbeidet med EØS-finansieringsordningene).

Dag Briseid (seniorrådgiver. Adgang til å benytte ambassadørtittel i forbindelse med oppdrag som formann for Embetskomiteen under det norske formannskapet i Østersjørådet. Formannskapsperioden går fram til 1.7.2011).

Jon Hanssen-Bauer (seniorrådgiver/ spesialrepresentant for Midt-Østen. Adgang til å benytte ambassadørtittel gitt pr. 13.1.2009 og inntil videre).

Tore Toreng (spesialrepresentant . Adgang til å benytte tittel ambassadør i forbindelse med engasjement 1.1.2010 – 30.6.2011 knyttet til fredsprosessen i Nepal).

Janis Bjørn Kanavin (spesialrepresentant Afghanistan/ Pakistan. Adgang til å benytte tittel ambassadør under oppdrag i utlandet og i kontakt med andre lands myndigheter gitt pr. 19.4.2010 og inntil videre).

Tom Vraalsen (spesialrepresentant Sudan. Engasjementet er knyttet til overgangsperioden i fredsavtalen for Sudan og gjelder for perioden 5.3.2010 til 31.7.2011. Adgang til å benytte tittel ambassadør gjelder for tilsvarende periode).

Haakon B. Hjelde (seniorrådgiver. Siden 2007 tilsatt i engasjement som forhandlingsleder – med adgang til å benytte tittel ambassadør – knyttet til handelsavtaleforhandlingene med Kina. Hjelde går av med pensjon pr. 1.7.2011).

Hans Wilhelm Longva (spesialrådgiver. Siden 1.9.2008 og inntil videre ambassadør på særskilt oppdrag tilknyttet kontinentalsokkelprosjektet).