8. Utelukkelsesmekanisme i gavefradragsordningen

8.1 Sammendrag

Etter skatteloven § 6-50 gis skattyter fradrag ved inntektsfastsettelsen for pengegaver til frivillige organisasjoner som oppfyller nærmere lovbestemte vilkår. Departementet foreslår at det innføres en hjemmel for å utelukke organisasjoner som aktivt støtter eller medvirker til handlinger i strid med folkeretten fra gavefradragsordningen. For å sikre norsk oppfølging av vedtak av FNs sikkerhetsråd foreslås det at Finansdepartementet får myndighet til å bestemme at frivillige organisasjoner som oppfyller de alminnelige vilkårene i skatteloven § 6-50 ikke kan motta gaver med fradragsrett for giver.

Departementet viser til at Norge har folkerettslige forpliktelser i form av klare anmodninger eller forutsetninger som er kommet til uttrykk fra FNs sikkerhetsråd, som ledd i hovedansvaret for opprettholdelse av internasjonal fred og sikkerhet i henhold til FN-pakten. Disse kan etter departementets mening danne grunnlag for en objektiv vurdering av etterprøvbare forhold som kan føre til utelukkelse av organisasjoner. Kriteriene for slik utelukkelse kan knyttes opp mot bestemte krav som oppstilles i resolusjoner gitt av FNs sikkerhetsråd.

Departementet viser til forslag til nytt fjerde ledd i skatteloven § 6-50. Det foreslås at lovendringene trer i kraft fra og med inntektsåret 2012.

Det vises til forslag til nytt fjerde ledd annet punktum i skatteloven § 6-50.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Forslaget medfører noe merarbeid hos Skattedirektoratet i forbindelse med bistand til departementet ved behandling av saker om utelukkelse. Departementet antar at forslaget har beskjedne provenyvirkninger.

8.2 Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre, slutter seg til regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre reagerer i likhet med frivillige organisasjoner på regjeringens forslag til utelukkelsesmekanisme fra ordningen med skattefradrag for gaver. For det første stiller disse medlemmer seg undrende til at regjeringens forslag til lovtekst ikke nevner brudd på folkeretten, men det uklare hensynet til å «sikre norsk oppfølging av vedtak i FNs sikkerhetsråd».

For det andre stusser disse medlemmer over regjeringens omtale av lovendring-en på side 137 i Prop. 1 LS (2011–2012) Skatter, avgifter og toll 2012, der det heter følgende:

«Etter departementets oppfatning er det ikke ønskelig at gavefradragsordningen i skatteloven § 6-50 tilgodeser organisasjoner som aktivt støtter eller medvirker til visse handlinger som er eller kan være i strid med folkeretten».

Disse medlemmer synes det er merkelig at regjeringen benytter ulne formuleringer som «er eller kan være i strid med folkeretten».

Disse medlemmer er i utgangspunktet positivt innstilt til mekanismer som sikrer overholdelse av folkeretten, men i regjeringens forslag er det såpass uklart hvilke objektive kriterier som skal ligge til grunn for utelukkelse at det i altfor stor grad blir opp til den til enhver tid sittende regjerings skjønn å håndheve mekanismen. Disse medlemmer stiller også spørsmål ved at Finansdepartementet, som ikke har kompetanse på folkeretten, gis fullmakt til å vurdere hvorvidt organisasjoner har forbrutt seg mot folkeretten eller handlet i strid med vedtak i FNs sikkerhetsråd. Disse medlemmer vil på dette grunnlag gå imot regjeringens forslag om utelukkelsesmekanisme.