Stortinget - Møte torsdag den 14. januar 2010 kl. 10

Dato: 14.01.2010
President: Øyvind Korsberg

Dagsorden

  • Formalia

  • Sak nr. 1 [10:03:09]

    Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om Ombodsmannen sin rett til å få saksdokument oversendt til seg i samband med behandlinga av klager ((Innst. 121 S (2009–2010), jf. Dokument nr. 4:2 (2008–2009)))

  • Sak nr. 2 [10:22:56]

    Interpellasjon fra representanten Bent Høie til helse- og omsorgsministeren:
    «Stortinget vedtok i forbindelse med St.meld. nr. 18 for 2004–2005, Rett kurs mot riktigere legemiddelbruk, en ny legemiddelpolitikk, jf. Innst. S. nr. 197 for 2004–2005. I meldingen ble det trukket opp tre mål for legemiddelpolitikken: tilgjengelighet uavhengig av brukers økonomi, riktig bruk faglig og økonomisk, og rimeligst mulig legemidler for samfunnet. Betydningen av innovasjon, forskning og muligheten til å ta i bruk nye legemidler har blitt tydeligere siden den gangen.
    Hva er status for gjennomføringen av de tiltakene Stortinget vedtok i 2005, og mener statsråden at det er behov for en ny gjennomgang av målsetting og virkemidler i legemiddelpolitikken?»

  • Sak nr. 3 [11:19:16]

    Interpellasjon fra representanten Henning Warloe til forsknings- og høyere utdanningsministeren:
    «Den prinsipielle debatten om fri kontra styrt forskning ser ut til å ha fått ny aktualitet under den nåværende regjeringen. Gjennom forskningsmeldingen Klima for forskning og ikke minst gjennom forslag til statsbudsjett for 2010 blir det klarere og klarere at forskningsfeltet settes under stadig sterkere politisk styring. Gjennom hele ni forskningspolitiske mål, føringer i Soria Moria II og en rekke øremerkede midler til ulike programmer bindes stadig større forskningsmidler opp til å realisere politiske mål. Ved at universiteter og høyskoler må bidra med egne, frie midler for å delta i prosjekter og programmer, reduseres frie midler til fri forskning ytterligere. Universitets- og høyskolesektoren gis også mindre muligheter til å prioritere av basisbevilgninger til forskerinitiert grunnforskning.
    Er statsråden enig i at det er prinsipielt betenkelig at norsk forskning på denne måten blir stadig sterkere politisk styrt?»

  • Voteringer

  • Referatsaker

Møtet hevet kl. 12.10.