Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Forslag fremma i debatten

Meld. St. 6 (2016-2017), Innst. 162 S (2016-2017)

  • Forslag nr. 10 fra Hansson, Rasmus på vegner av Miljøpartiet De Grønne


    Stortinget ber regjeringen etablere et permanent råd der skog- og trenæringen og myndighetene kan møtes for sammen å utvikle næringen videre og sikre at målet om 10 pst. vern av skogen skjer innen 2027 som en andel av den produktive skogen.

    Forslag nr. 11 fra Hansson, Rasmus på vegner av Miljøpartiet De Grønne


    Stortinget ber regjeringen sikre at all gjenværende kystregnskog i Norge vernes og at dette legges inn som en føring i Nasjonal transportplan.

    Forslag nr. 12 fra Hansson, Rasmus på vegner av Miljøpartiet De Grønne


    Stortinget ber regjeringen vurdere følgende konkrete grep i strategiene som skal fremmes i løpet av 2017 for å stimulere etterspørselen etter grønne trebaserte produkter og en helhetlig og styrket satsning på forskning, utvikling og innovasjon i skog- og trenæringen:

    - Sette måltall for veksten i en bærekraftig skognæring og treforedlingsindustrien og måltall for bruken av trevirke i norsk byggebransje.
    - Øke konkurransekraften for tre som byggemateriale gjennom krav til livsløpsanalyser i teknisk forskrift i byggesektoren og prioritering av tre i offentlige bygg og anlegg.
    - Sette måltall for bruk av tre som byggemateriale i det nye regjeringskvartalet og nye NTNU.
    - Inkludere i strategien måltall og virkemidler for å oppfylle vedtaket om at tre som byggemateriale i større grad blir brukt ved offentlige innkjøp.
    - Videreutvikle norsk treforedlingsindustri gjennom å stimulere til spesialisering og innovasjon.
    - Styrke forsking og produktutvikling for høyteknologisk utnyttelse av treråstoffer til erstatning for produkter med stort økologisk fotavtrykk som for eksempel er basert på petroleum eller stor bruk av landbruksarealer eller ferskvann.
    - Utvikle en programmessig satsing på bioraffinering av de ulike fraksjonene fra biologiske ressurser i skog.
    - Etablere en egen næringsstrategi med måltall for norsk industrialisering av bærekraftig biodrivstoff basert på norsk skogvirke, som vil produsere en betydelig andel det volumet som trengs for å nå de vedtatte omsetningskravene for veitransport, og utvikle biodrivstoff for sjøfart og luftfart.
    - Innføre måltall for innfasing av bærekraftig biodrivstoff i norsk skipsfart og luftfart.
    - Etablere karbonfangst- og lagringsprosjekter for industri med kraft/varmeproduksjon basert på bioenergi og biokarbon som reduksjonsmiddel.

    Forslag nr. 13 fra Hansson, Rasmus på vegner av Miljøpartiet De Grønne


    Stortinget ber regjeringen på et reelt faglig og økosystembasert grunnlag sørge for bærekraftig bruk av 90 pst. av den produktive skogen i Norge og vern av den resterende skogen for å ivareta naturmangfoldet for fremtiden. I dette arbeidet skal blant annet følgende gjennomføres og legges til grunn:

    - Intensivere kartleggingen av arter, vegetasjonstyper og økosystemer i norske skoger.
    - Øke kunnskapen om de biologiske ressursenes bestanddeler og deres anvendelsesområde gjennom økt bioprospektering av biologiske ressurser fra skog.
    - Skjerpe kravene til bærekraftig skogsdrift og gi sterkere insentiver til skogeiere som ønsker å gå over til en mer skånsom skogsdrift hvor hensynet til miljøet ivaretas.
    - Forlenge trærnes levetid gjennom å øke rotasjonstid i skogbruket for i større grad ta vare på biologisk mangfold og øke karbonlagringen i skog.
    - Etablere et program for restaurering og reetablering av naturskog i Norge.
    - Trappe opp arbeidet med kartlegging av norsk skogsnatur, og bidra til å fullføre et økologisk grunnkart for Norge innen ti år.
    - Stanse hogst av de gjenværende områdene med gammelskog i Norge.
    - Stanse miljøskadelige subsidier som bidrar til hogst av gammelskog eller inngrep i urørt natur.
    - Ikke åpne for planting på nye arealer, tettere planting, planteforedling og mer gjødsling som kan ha negative effekter på naturmangfoldet og for det naturlige genetiske mangfoldet hos 'villgran'.
    - Legge til grunn for målet om 10 pst. vern av den produktive skogen, at i dag er 4,2 pst. av det totale skogarealet vernet, slik det står i Meld. St. 6 (2016-2017). I skogvernsammenheng skal kun områder med skog i naturreservater og landskapsvernområder som er vernet mot hogst regne med.
    - Legge til grunn at MiS-figurer, uproduktive, ikke-drivverdige arealer skal kunne inkluderes i andelen som rapporteres som vernet i fremtiden til Biomangfoldkonvensjonen (Aichi-mål 11, der målet er 17 pst. vern), men ikke når man skal nå målet om 10 pst. vern i Norge.