Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Lov om valg til Stortinget, fylkesting og kommunestyrer (valgloven)

Prop. 45 L (2022-2023), Innst. 431 L (2022-2023), Lovvedtak 96 (2022-2023)

Status: Lovsaka er ferdigbehandla og sanksjonert i statsråd. Lova gjeld frå det tidspunktet som blir bestemt i lova, eller som regjeringa bestemmer.

Lovforslag frå Kommunal- og distriktsdepartementetSaka er behandla i kontroll- og konstitusjonskomiteenTilråding levert 24.05.2023Innst. 431 L (2022-2023)

Saksgang

Status

  • Vedtak i kortversjon

    Stortinget har behandlet innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen og vedtatt en ny lov om valg til Stortinget, fylkesting og kommunestyrer. Regelverket er modernisert både språklig og innholdsmessig, slik at loven blir enklere å forstå. Formålsbestemmelsen er endret for å understreke viktigheten av at valgene gjennomføres på en tillitskapende måte. Det stilles også flere krav til åpenhet rundt valggjennomføringen og resultatene. Departementet får et utvidet ansvar for å opprette og oppdatere et digitalt manntall. I lovens kapittel 5 om listeforslag er det vedtatt flere endringer i forutsetningene for å kunne stille liste. Mye av regelverket for stemming videreføres, men det foreslås å skjerpe kravene til tilgjengelighet i valglokalene. Det er vedtatt en ny klageordning for valg som møter kravene til en uavhengig, juridisk prøving. Det er videre vedtatt nye regler som gjør det mulig å forlenge eller utsette valgtinget, eller holde omvalg hvis det skjer noe ekstraordinært.

  • Behandling og vedtak

    Lovsaka er ferdigbehandla

    Vedtak i samsvar med innstillingen

  • Slik stemte representantene

    Første behandling:
    Voteringsoversikt

  • Behandling og tilråding

    Tilråding levert 24.05.2023

    Behandla andre gang i Stortinget 12.06.2023