Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Endringer i forbrukerkjøpsloven mv. (gjennomføring av nytt forbrukerkjøpsdirektiv i norsk rett) (Lov-delen)

Prop. 49 LS (2022-2023), Innst. 435 L (2022-2023), Lovvedtak 97 (2022-2023)

Status: Lovsaka er ferdigbehandla og sanksjonert i statsråd. Lova gjeld frå det tidspunktet som blir bestemt i lova, eller som regjeringa bestemmer.

Lovforslag frå Justis- og beredskapsdepartementetSaka er behandla i familie- og kulturkomiteenTilråding levert 23.05.2023Innst. 435 L (2022-2023)

Saksgang

Status

  • Vedtak i kortversjon

    Stortinget har vedtatt endringer i forbrukerkjøpsloven og en endring i markedsføringsloven for å gjennomføre nytt forbrukerkjøpsdirektiv i norsk rett. Forslagene styrker forbrukeren og gjør loven mer moderne og tilpasset den teknologiske utviklingen. Etter de vedtatte endringene vil forbrukeren blant annet ha krav på oppdateringer, slik at både maskinvare og programvare skal holde i minst fem år. Selgeren skal sikre at forbrukeren får informasjon om og får levert oppdateringer som er nødvendige for at produktet fortsetter å være i samsvar med lovens krav til varen. Perioden der selger har ansvaret for å bevise at et produkt ikke har mangler, utvides fra seks måneder til to år. Og loven setter nå også strengere vilkår for at selgeren kan fravike kravene til en vare. I tilfeller der det foreligger en mangel, vil forbukeren i flere tilfeller enn tidligere ha krav på å heve kjøpet eller få prisavslag når varen har en mangel.

  • Behandling og vedtak

    Lovsaka er ferdigbehandla

  • Slik stemte representantene

    Første behandling:
    Voteringsoversikt

  • Behandling og tilråding

    Tilråding levert 23.05.2023

    Behandla andre gang i Stortinget 12.06.2023