Skriftleg spørsmål fra Mette Hanekamhaug (FrP) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:884 (2012-2013)
Innlevert: 22.02.2013
Sendt: 22.02.2013
Svart på: 01.03.2013 av samferdselsminister Marit Arnstad

Mette Hanekamhaug (FrP)

Spørsmål

Mette Hanekamhaug (FrP): I et oppslag på Aftenbladet.no datert 19.februar 2013, fremkommer det at en ung gutt ble truet til å gå av en buss, da noen medpassasjerer av utenlandsk opprinnelse skal ha opptrådt truende. Bussjåføren skal etter sigende ha bedt gutten om å forlate bussen, og satt gutten og hans hund av på en øde veistrekning.
Mener statsråden at det er riktig at passasjerer som blir truet med juling skal bli bedt om å forlate et offentlig transportmiddel, og hva er korrekt opptreden fra transportør når slike hendelser oppstår?

Grunngiving

Det vises til et oppslag på Aftenbladet.no publisert 19. februar 2013 (http://www.aftenbladet.no/nyheter/lokalt/dalane/Gutt-med-hund-folte-seg-presset-av-bussen-3125140.html), der det fremkommer at en ung gutt med hund følte seg truet til å gå av bussen av aggressive medpassasjerer med utenlandsk opprinnelse. En talsmann fra NSB uttaler at den unge gutten hadde lov å medbringe sin hund når han skal reise med buss for tog.
Det fremkommer i saken at bussjåføren på denne reisen har bedt gutten om å forlate bussen, og han ble satt av på en øde veistrekning og senere hentet av kjente med privatbil.
Spørreren er sjokkert over at passasjerer kan bli behandlet på denne måten på et offentlig kommunikasjonsmiddel og ønsker klarhet i hva som er bestemmelsene for personelltrafikktransportører.

Marit Arnstad (Sp)

Svar

Marit Arnstad: Den aktuelle hendelsen skal ha skjedd lørdag 16. februar med buss for tog fra Egersund mot Stavanger med avgang ca. 22.30.
Samferdselsdepartementet har undersøkt med NSB i denne saken. NSB og Nettbuss har samme holdning som departementet: Det er uakseptabelt at passasjerer trakasseres eller trues til å forlate en buss eller et tog mot sin vilje.
NSB har opplyst at bussjåføren snakket med gutten før avgang og ba ham ta plass bak i bussen med hunden. Det var altså ingen tvil om at gutten hadde fått lov til å ta hunden med seg om bord. Mellom Hellvik og Sirevåg skal stoppsignalet ha kommet på og bussjåføren stoppet bussen. Gutten med hunden skal da ha gått av bussen uten å snakke med bussjåføren. Bussen kjørte så videre. Det var få passasjerer i bussen.
NSB informerer videre om at bussjåføren ikke har hatt kjennskap til hva som kan ha skjedd bak i bussen da det ikke var mer støy enn det pleier å være en lørdagskveld. Han hadde fokus på selve kjøringen, og bussturen foregikk som normalt. Buss for tog skal egentlig kun kjøre innom stasjonene, men bussjåføren stoppet likevel bussen da signalet kom på. Dette var ment som ekstra service, da det kan være mange årsaker til at folk ønsker å gå av bussen.
Det er svært beklagelig at gutten skal ha følt seg presset til å forlate bussen. Bussjåførens fremste oppgave er å kjøre bussen på en sikker og effektiv måte. Busser og andre offentlige transportmidler er offentlige rom, og det er naturlig å be om assistanse fra politiet som kan ta hånd om passasjerer som oppfører seg truende, dersom sjåfør, annet personale eller medpassasjerer blir oppmerksom på dette. NSB opplyser at dette også har skjedd, men ikke i denne saken.
På vanlige bussavganger bestemmer det enkelte selskap om det er tillatt å ta med hunder/dyr om bord. Førerhunder og politi-/redningshunder kan likevel alltid tas med når de er i tjeneste.