Skriftleg spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:583 (2017-2018)
Innlevert: 18.12.2017
Sendt: 18.12.2017
Svart på: 02.01.2018 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Hva er utenriksministerens vurdering av at USA, en av Norges nærmeste allierte, har solgt våpen som har havnet i hendene på opprørere i Syria, blant dem IS?

Grunngiving

NTB melder 14.12.2018 at IS fikk europeiske våpen via USA og Saudi-Arabia. Europeiske våpen solgt til USA og Saudi-Arabia, har på ulovlig vis havnet i hendene på opprørere i Syria, blant dem IS, ifølge en rapport:
«USA og Saudi-Arabia har tilsynelatende forsynt opprørerne med mesteparten av dette materiellet uten autorisasjon», konkluderer rapporten fra Conflict Armament Research (CAR).
CAR, som overvåker våpenhandel til konfliktområder, anklager amerikanske og saudiarabiske myndigheter for å ha overført våpen til allierte opprørere i Syria, i strid med avtaler som var inngått med de europeiske landene som solgte dem.
«Dette omdirigerte materiellet, som er funnet hos IS, består utelukkende av våpen og ammunisjon fra Warszawapakten, kjøpt av USA og Saudi-Arabia fra EU-land i Øst-Europa», slår rapporten fast.
Våpnene ble ifølge rapporten opprinnelig kjøpt fra land som Bulgaria og Romania, som ikke ble orientert om at de var tiltenkt opprørere i Syria.

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: Norge har de siste årene deltatt i anti-ISIL-koalisjonen sammen med over 70 andre land og partnere. Her er USA en sentral aktør. Innsatsen er bredt anlagt, og inkluderer også militære virkemidler. Det er åpenbart i vår felles interesse at våpen ikke havner i hendene på dem vi ønsker å bekjempe. ISIL er i dag så å si territorielt nedkjempet i det meste av Irak og Syria, selv om kampen mot ISIL ennå ikke er over. Utenriksdepartementet har ikke kunnet verifisere opplysningene som ligger til grunn for representanten Moxnes’ spørsmål. Generelt er det viktig å hindre at våpen selges eller på annen måte tilflyter uønskede mottakere. Gode eksportkontrollsystemer skal bidra til å sikre at dette ikke skjer. Når det likevel forekommer, er det viktig at det avdekkes. Uavhengige institusjoner og organisasjoner kan spille en betydelig rolle i dette arbeidet.