Skriftleg spørsmål fra Siv Mossleth (Sp) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:701 (2017-2018)
Innlevert: 12.01.2018
Sendt: 15.01.2018
Svart på: 25.01.2018 av justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen

Siv Mossleth (Sp)

Spørsmål

Siv Mossleth (Sp): Da det ble bestemt hvilke lensmannskontor som skulle bestå, var Herøy og Dønna lensmannskontor ett av disse, fordi dette var øykommuner uten veiforbindelse. Før jul kom informasjon om at kontoret på øya ikke skal være bemannet. Endringene innebærer at det ikke lenger vil være tjenestepersonell stasjonert i Herøy og Dønna.
Hvilke vurderinger gjør ministeren seg om at folk er utrygge etter nedlegging av lensmannskontor på tett befolka øyer, og om en uttrykningstid på 2-3 timer ved drapstrusler er akseptabelt?

Grunngiving

Fra 1. januar er personellet stasjonert i Sandnessjøen, og ikke på Herøy og Dønna.
I det siste har det vært flere episoder i Herøy og Dønna der politiet burde ha rykket ut, men ikke gjorde det, sier lensmann Edvard Børø, i følge Helgelands blad.
Innbyggerne på øyene har krav på en like god tjeneste som i byene, sier lensmann Edvard Børø – som ikke ønsker å kommentere enkelthendelser. Børø har vært lensmann i det som fram til årsskiftet het Herøy og Dønna lensmannsdistrikt.
Folk på øya stiller spørsmål om politiet kan rykke ut til dem, da politiet ikke kom da en gjest angrep og drapstruet en ansatt på et utested på Dønna. Operasjonssentralen i Bodø ga tilbakemelding om at det ville ta minimum 2-3 timer å rykke ut, i følge Helgelands blad.

Per-Willy Amundsen (FrP)

Svar

Per-Willy Amundsen: Innledningsvis vil jeg presisere at jeg er opptatt av at hele Norges befolkning skal oppleve at de er trygge, uavhengig av hvor de bor. Målsetningen med den nye strukturen i politiet er fleksibel og god utnyttelse av politiressursene i distriktet, samt god og riktig beredskap, styrt av kompetent personell ved politidistriktets operasjonssentral.
Politidirektoratet opplyser at Herøy og Dønna lensmannskontor betjenes fire dager i uken av to polititjenestemenn. Tjenestemennene dekker de oppgaver som er tillagt et tjenestested, men tjenestemennene er ikke IP-godkjente. For operative polititjenester har derfor Herøy og Dønna vært avhengig av bistand fra øvrige politistasjons- og lensmannsdistrikter, hovedsakelig fra Alstadhaug og Leirfjord lensmannskontor i Sandnessjøen. Politidirektoratet opplyser for øvrig at flere tjenestemenn ved Sandnessjøen bor i kommunene Herøy og Dønna, og at politiet lokalt kan rekvirere ferge samt har avtale med privat båtkapasitet.
Nordland politidistrikt opplyser gjennom Politidirektoratet at man i den nye organisasjonsstrukturen vil oppnå bedre og mer relevant tilstedeværelse på Herøy og Dønna. Det vil være en politikontakt tilstede i den enkelte kommune en eller flere dager i uken. Lensmannskontoret vil betjenes tre dager per uke. Det vil være en patrulje på øyene tre dager i uken som skal drive forebyggende arbeid og etterforskning. Videre vil utvikling og tilpasning av tjenestene skje i samråd med kommunene, hvor politirådet blir en viktig arena.
Gjennom den nye organisasjonsstrukturen mener Nordland politidistrikt at det vil bli en forbedret operativ kapasitet i nye Ytre Helgeland lensmannsdistrikt, hvor Herøy og Dønna får en polititilstedeværelse som kommunene ikke har hatt tidligere. I tillegg vil det være mulighet for forsterkning fra Bodø med Sea King helikopter. Politidirektoratet opplyser for øvrig at antall hendelser og straffesaker som registreres på Herøy og Dønna er lavt.
Jeg legger til grunn at Nordland politidistrikt disponerer ressursene på en mest mulig effektiv og hensiktsmessig måte, slik at befolkningen på Herøy og Dønna opplever trygghet.