Skriftleg spørsmål fra Ingunn Foss (H) til helseministeren

Dokument nr. 15:1054 (2017-2018)
Innlevert: 28.02.2018
Sendt: 01.03.2018
Svart på: 09.03.2018 av helseminister Bent Høie

Ingunn Foss (H)

Spørsmål

Ingunn Foss (H): Hva vil helseministeren gjøre for å sørge for at pasienter på Sørlandet får like god behandling ved hjerneinfarkt som andre steder i landet?

Grunngiving

Fædrelandsvennen har i flere artikler og også på lederplass satt fokus på at det er bosted som avgjør hvor god behandling du får ved et hjerneinfarkt. Det sies at vi som bor i Agder får dårligere behandling enn folk som bor på Østlandet eller i Stavangerområdet. Ifølge Fedrelandsvennen har flere pasienter fått alvorlige skader fordi Sørlandet sykehus ikke får bruke denne behandlingsformen på tross av at Sørlandet Sykehus har bedt om å få dette tilbudet. Hvis dette stemmer er det uakseptabelt og må gjøres noe med!

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Vi har en god slagbehandling i Norge, og vi har gode resultater for overlevelse etter hjerneslag når vi sammenlikner oss internasjonalt. Det viser tall fra OECD. Samtidig kan vi fortsatt bli bedre ved at flere pasienter kommer raskt til sykehus og får akutt slagbehandling – som f.eks. trombolyse (blodproppoppløsende behandling) eller mekanisk trombektomi (blodproppen fiskes ut med et kateter via lysken).
Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet innspill fra Helse Sør-Øst RHF om den akutte slagbehandlingen på Sørlandet sykehus, og om arbeidet med å utrede trombektomitilbudet i regionen som helhet.
Helse Sør-Øst RHF opplyser at det vil være mellom 275 og 385 pasienter hvert år som er aktuelle for mekanisk trombektomi i regionen. Behandlingen egner seg der hvor det er blodpropper i større kar i hjernen og hvor man kommer til behandling innen 6 timer etter slagsymptomene startet. Nyere studier har vist at man også kan ha nytte av behandlingen selv etter 6 timer, og antall personer som er aktuelle for behandlingen forventes derfor å øke. Oslo universitetssykehus HF er per i dag det eneste sykehuset som tilbyr mekanisk trombektomi i Helse Sør-Øst RHF.
Slagbehandlingen på Sørlandet sykehus HF (SSHF) er organisert med et Slagsenter og sykehus i nettverk, hvor nevrologisk avdeling i Kristiansand har systemansvar for all slagbehandling i Agder. I Kristiansand har nevrologisk avdeling ansvar for all slagbehandling hele døgnet. Avdelingen har tilstedevakt og overlege i bakvakt. Arendal har nevrolog på dagtid ukedager, ellers medisinsk vakt. Flekkefjord har medisinsk vakt hele døgnet.
SSHF kommer godt ut på kvalitetsindikatorene i Norsk Hjerneslagregister og det nasjonale pasientsikkerhetsprogrammet. Helse Sør-Øst RHF opplyser at andelen som er uavhengige av hjelp fra andre ved tremånederskontroll etter slaget er 83 %. Gjennomsnittet for landet er 78 %. Tall fra Helsenorge.no viser at SSHF har en trombolyseandel på 22,9 %. Det er ifølge Helse Sør-Øst RHF høyere enn gjennomsnittet i Helse Sør-Øst RHF og landsgjennomsnittet, og oppfyller målet i oppdragsdokumentet for 2018 (målet er minst 20 %).
Per i dag har alle sykehus i Helse Sør-Øst RHF avtale med Oslo universitetssykehus HF om å ta kontakt med dem så raskt som mulig for drøfting, og deretter transportere de pasienter som trenger det raskest mulig dit. Sørlandet sykehus HF opplyser at det i snitt blir tre timer eller mer forsinkelse for pasienter fra Sørlandet, og at noen pasienter i Flekkefjord har vært transportert til Stavanger. SSHF opplyser at de har meldt ni avvikssaker som har sammenheng med mekanisk trombektomi. Sakene omhandler i all hovedsak forsinkelser som er knyttet til lang reisevei. I noen tilfeller er behandling gjort med forsinkelse. I andre tilfeller ble det ikke gjort behandling fordi det var gått for lang tid.
Når det gjelder organisering av trombektomitilbudet i helseregionene, viser jeg til Beslutningsforums vedtak i april 2017 om mekanisk trombektomi til behandling av akutt hjerneinfarkt. Beslutningsforum kom med tre vedtakspunkter:

1. Mekanisk trombektomi kan videreføres til behandling ved truende eller manifest hjerneslag.
2. Hver helseregion skal som følge av dette utrede organiseringen av hjerneslagbehandlingen og den prehospitale tjenesten for å ivareta sitt «sørge-for»-ansvar.
3. Helseregionene skal etter en slik gjennomgang, som er anbefalt i punkt 2, samordne føringer for tilbud om mekanisk trombektomi slik at det er felles førende prinsipper på tvers av regionene.

Antall pasienter som er aktuelle for trombektomi er begrenset, og det er derfor ikke aktuelt at alle sykehusene tilbyr mekanisk trombektomi, opplyser Helse Sør-Øst RHF. Videre opplyser Helse Sør-Øst RHF at arbeidet med å utrede hvilke helseforetak som skal utføre trombektomi, i tillegg til Oslo universitetssykehus HF, startet i 2017. Arbeidet er strukturert i fire faser:

1. Utrede faglige kriterier for trombektomivirksomhet med tanke på nødvendig befolkningsgrunnlag, faglige forutsetninger for trombektomivirksomhet, faglige avhengigheter til ulike fagområder, kompetansebehov, utstyrsbehov og tilgjengelighet.
2. Ekstern faggruppe gir en anbefaling om lokalisasjon(er) av mekanisk trombektomi i Helse Sør-Øst på kort og lang sikt.
3. På bakgrunn av anbefalingene fra fase 2, vurdere hvordan den prehospitale tjenesten kan organiseres og hvordan pre- og intrahospitale tjenester må samhandle.
4. På bakgrunn av utredningen og anbefalingene fra fase 1, 2 og 3 utarbeider en redaksjonsgruppe en samlet anbefaling om en fremtidig organisering av mekanisk trombektomi i Helse Sør-Øst på kort og lang sikt.

Fase 1 er nå avsluttet og det foreligger en delrapport hvor det er konsensus om faglige avhengigheter med hensyn til fagområder, kompetanse- og utstyrsbehov. Fase 2 er godt i gang med involvering av fagpersoner fra øvrige regioner, som vil gi anbefalinger om mulige lokalisasjoner. Involveringen av representanter fra de øvrige regionene skal i tillegg sikre felles førende prinsipper på tvers av regionene.
Helse Sør-Øst RHF utreder modeller som bygger på prinsippet om «sykehus i nettverk», og som sikrer at alle pasienter i regionen kan få et likeverdig tilbud og bli raskt vurdert for behandling med trombolyse og mekanisk trombektomi. Helse Sør-Øst RHF anser det som viktig å utvikle en god og dekkende modell for regionen som helhet, ettersom ikke alle helseforetak i Helse Sør-Øst RHF kan tilby denne behandlingen. Helse Sør-Øst RHF opplyser avslutningsvis at arbeidet med å utrede utbredelsen av behandlingstilbudet med mekanisk trombektomi gis høy prioritet og forventes ferdigstilt i løpet av første halvdel av 2018.
Avslutningsvis nevner jeg også at Helsedirektoratet har laget pakkeforløp for akuttfasen av hjerneslag, som ble implementert i desember 2017. Pakkeforløpene skal sikre riktig behandling til riktig tid, og skaper forutsigbarhet og trygghet for pasientene. Det bidrar til likeverdige tilbud til pasienter og pårørende uavhengig av bosted. Helsedirektoratet jobber nå med å utvikle pakkeforløp for rehabilitering etter hjerneslag.