Skriftleg spørsmål fra Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) til barne- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1202 (2017-2018)
Innlevert: 20.03.2018
Sendt: 21.03.2018
Rette vedkommende: Justis-, beredskaps- og innvandringsministeren
Svart på: 05.04.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp)

Spørsmål

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp): Politiet med flere har bedt om at transpersoner gis strafferettslig vern mot diskriminering og hatefulle ytringer i straffelovens § 185. Daværende statsråd Solveig Horne signaliserte at hun var positiv til det.
Kan statsråd Helleland gi en status på vedtak nr. 202 fra Innst.14 S (2017-2018)?

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: Jeg besvarer dette spørsmålet, da jeg som Justis-, beredskaps- og innvandringsminister er ansvarlig for straffeloven. Jeg viser også til at tidligere Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug nylig har besvart et spørsmål fra Justiskomiteen om samme tema i forbindelse med den pågående behandlingen av et representantforslag om å inkludere kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk i straffelovbestemmelsene om diskriminering (Dokument 8:109 S (2017-2018). I svarbrevet ble det uttrykt tilsvarende synspunkter som i svaret her.
Stortinget fattet 12. desember 2017 anmodningsvedtak nr. 202 (2017-2018), som lyder:

«Stortinget ber regjeringen vurdere å fremme forslag om å endre straffeloven § 185, slik at også transpersoner gis strafferettslig vern mot diskriminerende og hatefulle ytringer.»

Spørsmålet om å utvide det strafferettslige diskrimineringsvernet ble drøftet av Barne- og likestillingsdepartementet i forbindelse med arbeidet med ny felles likestillings- og diskrimineringslov, jf. Prop. 81 L (2016–2017) punkt 28.6. I forbindelse med arbeidet ble det innhentet en utredning av professor Kjetil Mujezinovic Larsen. Utredningen ble avgitt 13. september 2016. I utredningens punkt 5.4.4 ble kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk som diskrimineringsgrunnlag særlig drøftet. Det ble foreslått å tilføye kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk som et relevant diskrimineringsgrunnlag i de aktuelle strafferettslige bestemmelsene, herunder straffeloven § 185 om hatefulle ytringer. I tillegg ble det foreslått å føye til «kjønn» og endre alternativet «homofile orientering» til «seksuelle orientering».
I proposisjonen ble det ikke foreslått endringer i det strafferettslige diskrimineringsvernet utover å videreføre en særregel knyttet til diskrimineringsgrunnlagene etnisitet, religion og livssyn (se likestillings- og diskrimineringsloven § 39). Under «departementets vurdering» i punkt 28.6.8 ble det blant annet fremhevet:

«Som det er påpekt av flere av høringsinstansene kan grove former for diskriminering også tenkes på andre grunnlag. Utredningen som er innhentet av departementet anbefaler en bredere gjennomgang av det strafferettslige vernet mot diskriminering for å se på hvilke grunnlag som skal gis en strafferettslig beskyttelse, i hvilke tilfeller, hvilke(n) lov(er) straffebestemmelsene bør hjemles i og sammenhengen mellom de ulike bestemmelsene.
Departementet vil ta initiativ til en større gjennomgang av det strafferettslige vernet mot diskriminering, både i likestillings- og diskrimineringsloven og straffeloven.»

Justis- og beredskapsdepartementet er ansvarlig for straffeloven. I likhet med Barne- og likestillingsdepartementet mener jeg at det bør foretas en bred gjennomgang av det strafferettslige diskrimineringsvernet. Som ledd i et slikt arbeid vil det bli vurdert hvorvidt kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk skal inkluderes som diskrimineringsgrunnlag i straffeloven, herunder i bestemmelsen om hatefulle ytringer i straffeloven § 185. Etter mitt syn bør de ulike diskrimineringsgrunnlagene vurderes samlet, for å sikre at regelverket blir dekkende.
For ordens skyld vil jeg opplyse om at en vurdering av det strafferettslige diskrimineringsvernet er oppført som tiltak nr. 13 i regjeringens strategi mot hatefulle ytringer 2016-2020. En vurdering av hatkriminalitetsbestemmelsene i straffeloven er videre ført opp som tiltak nr. 18 i regjeringens handlingsplan mot diskriminering på grunn av seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk 2017-2020.
Justis- og beredskapsdepartementet og Barne- og likestillingsdepartementet arbeider for tiden med oppfølgingen av utredningen om det strafferettslige diskrimineringsvernet, og forslag til lovendringer vil bli sendt på høring.