Skriftleg spørsmål fra Mani Hussaini (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:1392 (2017-2018)
Innlevert: 19.04.2018
Sendt: 20.04.2018
Svart på: 30.04.2018 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Mani Hussaini (A)

Spørsmål

Mani Hussaini (A): I regjeringens politiske plattform står det skrevet at regjeringen vil “Legge til rette for et organisert arbeidsliv og et velfungerende trepartssamarbeid.”, er Arbeids- og sosialministeren enig i dette, og hva gjør så arbeids- og sosialministeren for å stoppe bedrifter fra å slå seg og bruke konkurs som pressmiddel for å unngå tariffavtaler?

Grunngiving

I høst streiket over 70 polske arbeidere ved Norse productions fiskeforedlingsanlegg for å få tariffavtale. Etter over fire ukers streik fikk arbeiderne tariffavtale.
Fredag 6. April gikk det en pressemelding fra Norse productions AS hvor selskapet opplyser om at de slår seg konkurs. I pressemeldingen står følgende å lese “NNN og LO har hatt nødvendig kunnskap til å kunne forstå at de drev selskapet mot en konkurs”. og videre skriver de “LO har også reist økonomiske krav mot bedriften for forhold som går tilbake til tiden før tariffavtale ble inngått. Ett av kravene fra LO utgjør cirka tre millioner kroner”. Søksmålet med økonomiske krav det er snakk om gjelder utelukkende lovpålagt betaling som de ansatte skulle hatt for blant annet overtid.
Ved Elvebakken barnehage i Inderøy har fagforbundet nå tatt ut streik etter at daglig leder nekter å videreføre tariffavtalen signert i 2015. Advokaten til bedriftseier påstår i Trønder-Avisa 17.april at “en slik avtale ville være ødeleggende for drifta”. Barnehagen mottar det samme offentlige driftstilskuddet som alle andre barnehager får som har tilsvarende tariffavtaler.
Regjeringen har i regjeringsplattformen forpliktet seg til å støtte opp under trepartssamarbeidet og legge til rette for et organisert arbeidsliv. Hvis realiteten er at man legger til rette for at bedrifter kan slå seg konkurs, for så å starte ny bedrift i samme lokaler med samme mannskap uten tariffavtale legger man etter min mening ikke til for et organisert arbeidsliv.

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: Regjeringen vil legge til rette for et organisert arbeidsliv og et velfungerende og effektivt trepartssamarbeid.
Norsk arbeidsliv skal være basert på bærekraftig lønnsomhet og at virksomhetene retter seg etter gjeldende i regler for lønn- og arbeidsvilkår. Det er bred enighet om at lønnsfastsettelsen skal være en sak mellom partene i arbeidslivet. Myndighetenes bidrag vil være å sikre grunnleggende reguleringer i blant annet arbeidsmiljøloven og allmenngjøringsloven, opprettholde og styrke institusjoner som legger til rette for godt partssamarbeid, samt ivareta kontroll- og tilsynsfunksjoner. Samtidig er det viktig at organisasjonene i arbeidslivet selv er synlige og attraktive for arbeidstakere og virksomheter, slik at de kan sikre oppslutning om sine tariffavtaler og de rettigheter og plikter disse medfører.
Jeg legger stor vekt på betydningen av aktive organisasjoner i arbeidslivet, både på arbeidstaker- og arbeidsgiversiden. Dette er et fundament for å sikre et seriøst arbeidsliv.
Trepartssamarbeidet er etter min vurdering myndighetenes viktigste bidrag til å fremme et organisert arbeidsliv. Regjeringen har i en rekke saker vist at trepartssamarbeidet tilleggs stor vekt, jf. arbeidet med offentlig tjenestepensjon. De utfordringer vi finner i utsatte bransjer og næringer må takles i samarbeid mellom myndighetene og partene i arbeidslivet. Et eksempel på dette er strategien mot arbeidslivskriminalitet, som er utformet i dialog mellom regjeringen og partene og følges opp gjennom tiltak som omfatter samarbeid mellom myndighetene og partene, informasjon og veiledning, samordnet kontroll og sterkere sanksjoner.
I dag arbeider nærmere 70 prosent av alle arbeidstakere i virksomheter som er dekket av tariffavtale. Dette setter en standard for ordnede lønns- og arbeidsforhold i vårt arbeidsliv. Tariffavtalene har også utbredelse ut over dette ved at virksomheter frivillig velger å følge dem. For ni ulike bransjer og næringer er det innført forskrifter om allmenngjøring av tariffavtaler. Dette forplikter alle virksomheter i berørte bransjer til å følge nærmere angitte bestemmelser i tariffavtalene. I spørsmålet vises det til en virksomhet innen fiskeindustrien. Dette er som kjent en av bransjene hvor det er funnet grunnlag for å innføre allmenngjøring.
I spørsmålet vises det til en virksomhet som er gått konkurs, og det hevdes at dette har en sammenheng med at virksomheten ønsker å unngå tariffavtale. Konkurslovens bestemmelser innebærer et opphør av virksomheten og arbeidsmiljølovens bestemmelser om virksomhetsoverdragelse gjelder derfor ikke ved overdragelse av virksomhet fra et konkursbo. Når virksomheten videreføres etter konkurs gir arbeidsmiljøloven arbeidstakere på visse vilkår en fortrinnsrett til ny ansettelse, men med den begrensning at reglene om utvelgelse ikke er de samme ved konkurs som ved oppsigelser på grunn av bl.a. driftsinnskrenkninger. Jeg viser ellers til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren som rette vedkommende for å ta opp eventuelle spørsmål om konkurslovgivningen.