Skriftleg spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1927 (2017-2018)
Innlevert: 25.06.2018
Sendt: 25.06.2018
Svart på: 03.07.2018 av olje- og energiminister Terje Søviknes

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Kraftforbruket på offshore innretninger er ikke konstant men varierer år for år (såkalte lastprofiler).
Hva er lastprofilene for aktuelle innretninger på Utsira og hvor mye kraft er tilgjengelig for Sleipner + Gudrun basert på at overføringskapasiteten fra land er totalt 300 MW og at Stortingets vedtak om at den fossile kraftproduksjonen på Edvard Grieg skal erstattes av kraft fra land innen 2022?

Grunngiving

Equinor har den siste tiden presentert planer for elektrifisering av Sleipner og Gudrun. Dette skal skje ved å knytte seg til den allerede vedtatte områdeløsningen på Utsira som sikrer kraft fra land til Johan Sverdrup, Edvard Grieg, Ivar Aasen og Gina Krogh.

Terje Søviknes (FrP)

Svar

Terje Søviknes: Det er rettighetshaverne i de ulike utvinningstillatelsene som er ansvarlig for utbygging og drift av felt på norsk kontinentalsokkel, herunder dimensjonering av innretningene. Hver rettighetshavergruppe har en sterk økonomisk egeninteresse av å sikre at sine innretninger ikke har flaskehalser som gjør at produksjonen må unødvendig begrenses. Dette gjelder også for energiforsyningen til innretningen. Hvor stor kapasitet de fire feltene har sikret seg i områdeløsningen for kraft fra land har de avtalt som en del av de kommersielle forhandlingene.
Det er de ulike rettighetshavergruppene som sitter på til enhver tid oppdatert informasjon om sine felt og innretninger, herunder forventet fremtidig energibehov. Dette gjelder også for feltene og innretningene representanten spør om. Generelt er det slik at lastprofiler for innretninger er dynamiske og utvikler seg over tid f.eks. som følge av at en får produksjonserfaring, ved at produksjonsprofilen blir annerledes enn forventet, eller ved at tilleggsressurser knyttes inn. Det vil derfor alltid være en viss usikkerhet rundt lastprofilene til ulike innretninger over tid som de ulike rettighetshavergruppene må forholde seg til.
Som det fremgår av mitt svar på spørsmål 1798 fra stortingsrepresentant Lars Haltbrekken, har departementet bedt om at det blir bygget inn en tilleggskapasitet i områdeløsningen for kraft fra land for å legge til rette for god ressursforvaltning. Rettighetshaverne i Sverdrup-feltet har sendt en henvendelse til andre felt i nærheten av Sverdrup-feltet for å undersøke om det var interesse for andre felt å tilknytte seg områdeløsningen for kraft fra land slik at kapasiteten i denne løsningen kan utnyttes optimalt. Det er kjent at Sleipner-feltet, inklusive den tilknyttede Gudrun-innretningen, nå vurderer tilkobling til områdeløsningen via Krog-innretningen. Operatøren for områdeløsningen og Sleipner/Gudrun utreder nå om en tilkobling av Sleipner/Gudrun er gjennomførbart. Dette er en løsning det er viktig at selskapene studerer videre.
Viser de pågående utredningene at en tilkobling er gjennomførbar vil det bli en diskusjon mellom de ulike rettighetshavergruppene rundt Sleipners kraftbehov og hvilke kraftvolum dette feltet kan få tilgang på fra områdeløsningen. Det er således gjennom en slik diskusjon det vil bli klart hvor mye kraft som vil være tilgjengelig for Sleipner fra områdeløsningen.