Skriftleg spørsmål fra Ivar Odnes (Sp) til helseministeren

Dokument nr. 15:1937 (2017-2018)
Innlevert: 26.06.2018
Sendt: 27.06.2018
Svart på: 04.07.2018 av helseminister Bent Høie

Ivar Odnes (Sp)

Spørsmål

Ivar Odnes (Sp): I Oppland Arbeiderblad 26.6.2018 står tillitsvalde ved Sjukehuset Innlandet sin avdeling på Reinsvoll fram med opplysningar av alvorleg karakter for avdelinga. Over 1 000 brot på arbeidstidsbestemmelsar hittil i år, 17 % langtidssjukemelde og fleire alvorleg voldshendingar. Avdelinga har også måtte nekte å ta i mot akuttinnleggingar pga. manglande kapasitet.
Er helseministaren kjent med situasjonen, og har ministaren tenkt å forta seg noko for å avhjelpe den akutte situasjonen ved Reisvoll Sjukehus?

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Avdeling akutt/psykose Reinsvoll er en del av Divisjon psykisk helsevern i Sykehuset Innlandet. Avdelingen har i alt fem sengeposter hvorav to av postene har ansvar for øyeblikkelig hjelp innleggelsene i Oppland. Divisjonen har tilsvarende avdeling på Sanderud som ivaretar øyeblikkelig hjelp innleggelsene i Hedmark. Befolkningens behov for øyeblikkelig hjelp innleggelser innen psykisk helsevern blir ivaretatt samlet i Sykehuset Innlandet av disse to avdelingene.
Helse Sør-Øst RHF opplyser at det i perioder kan det være behov for omdirigering av pasienter mellom disse avdelingene. Den første helgen i juni var det nødvendig å omdirigere disse øyeblikkelig hjelp innleggelsene for befolkningen i Oppland til avdelingen på Sanderud. Begrunnelsen for dette var mangel på personell til å ivareta oppfølgingen av innlagte pasienter, og ikke mangel på senger. Foretaksledelsen ble varslet og de varslet igjen Fylkesmannen i Oppland. Det var i alt to pasienter som ble omdirigert. Mandag morgen ble det gjort endringer i akuttposten ved Gjøvik DPS slik at denne sengeposten kunne avlaste avdelingen på Reinsvoll og ta imot pasienter med behov for mer intensiv oppfølging enn normalt. Denne avtalen er kontinuert og vil vedvare gjennom sommeren med ny evaluering medio august.
Våren 2017 ble det meldt inn bekymring fra tillitsvalgte om omfattende bruk av vikarer på de to akutt/psykose avdelingene, dvs. både Reinsvoll og Sanderud. De har to akuttposter hver, og etter analyse og vurdering ble grunnbemanningen økt med fire årsverk per akuttpost. Hensikten med denne økningen var å kunne redusere behovet for vikarer, ekstravakter og pålagt overtid, og med håp om at dette også ville bidra til reduksjon i sykefravær.
Helse Sør-Øst RHF opplyser at det har vært en økning på 20 prosent i pasientinntaket på avdeling Reinsvoll i 2018. Samtidig har pasientene hatt et behov for mer intensiv oppfølging under innleggelsene enn tidligere. Kombinasjonen alvorlig psykisk sykdom med akutt suicidalfare har ført til et økt behov for såkalt "kontinuerlig observasjon" (fastvakt). Disse forholdene har gitt behov for innleie av personell ut over grunnbemanning. Det er i disse situasjonene behov for personell med høyskolekompetanse for å kunne ivareta denne intensiv-oppfølgingen. Det har vært stabil overlegedekning i hele perioden.
Sykefraværet i den ene av postene har i samme periode vært høyere enn normalt. Dette er analysert som en blanding av ordinært og arbeidsrelatert fravær. Resultatet av dette har vært en økning i antall AML-brudd. Dette er begrunnet i hensynet til pasientsikkerhet og medisinskfaglige vurderinger av personellbehov for å kunne gi god behandling og oppfølging av pasientene.
Lokal avdelingsledelse og divisjonsledelse har parallelt med den krevende driftsituasjonen fulgt nøye med på belastningen på personalet. Sykefraværsoppfølging og tilrettelegging har hatt høy prioritet. HMS-avvik har vært noe økende og har vært fulgt opp i de ordinære fora, ledermøter, HMS-råd og Kvalitetsråd. Det ble i februar nedsatt en styringsgruppe for arbeidet med å redusere vold og trusler. Vernetjenesten og tillitsvalgte er representert i dette arbeidet, og det foreligger nå detaljerte handlingsplaner for alle sengeposter ved avdelingen. Undervisning og trening innen området terapeutisk konflikthåndtering (TKH) har vært prioritert gjennom hele våren. Egen undervisningsdag innen dette temaet ble avholdt 27.juni 2018 for alle ferievikarer.
HR-ressurser gir omfattende lederstøtte i arbeidet med å øke arbeidsnærvær og redusere sykefravær, og dette arbeidet intensiveres med ytterligere innsats og pilotprosjekt i aktuelle avdeling i september 2018.
Helse Sør-Øst RHF opplyser at det til tross for nulltoleranse for skade på personell, kan forekomme mer alvorlige episoder hvor personell blir skadet fra tid til annen. Disse hendelsene følges nøye opp og meldes Arbeidstilsynet. Arbeidstilsynet har tilsyn i etterkant av slike hendelser, og det har vært en slik oppfølging ved avdelingen i første halvår 2018, gjennomført 26. juni 2018.
Psykisk helsevern er et prioritert område i spesialisthelsetjenesten. Dette fremgår av de årlige oppdragsdokumentene til de regionale helseforetakene. De overordnede føringene videreformidles fra Helse Sør-Øst RHF til helseforetakene gjennom årlige oppdrags- og bestillerdokumenter og i faste månedlige oppfølgingsmøter. For budsjettet i 2018 har Helse Sør-Øst RHF øremerket midler til vekst innenfor psykisk helsevern.
Helse Sør-Øst RHF opplyser at situasjonen ved Reinsvoll er alvorlig, og at det de tillitsvalgte beskriver i Oppland Arbeiderblad bekreftes i stor grad av sykehuset.
Helse Sør-Øst RHF konstaterer at Sykehuset Innlandet arbeider med en rekke tiltak for å bedre situasjonen ved Reinsvoll, og vil be om å bli holdt løpende oppdatert om situasjonen.
Eventuelle tiltak for å avhjelpe situasjonen må vurderes av Sykehuset Innlandet og av Helse Sør-Øst RHF som har det overordnede sørge for ansvaret.