Skriftleg spørsmål fra Tuva Moflag (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:1968 (2017-2018)
Innlevert: 29.06.2018
Sendt: 29.06.2018
Svart på: 04.07.2018 av helseminister Bent Høie

Tuva Moflag (A)

Spørsmål

Tuva Moflag (A): Hvorfor er reglene slik at vaksiner som fellesskapet har betalt ikke kan brukes av andre grupper som kan ha nytte av dem, og hva vil helseministeren gjøre for å hindre at fullt brukbare HPV-vaksiner blir kastet?

Grunngiving

NRK Hordaland skriver 28. juni om at Bergen kommune har gitt overskuddsvaksiner til rusavhengige, men at Folkehelseinstituttet nå har satt foten ned for denne praksisen. Begrunnelsen er at vaksinene er kjøpt inn til barnevaksinasjonsprogrammet. Vi kan ikke sette oss i en situasjon der felleskapets innkjøpte vaksiner kastes fremfor å gi helsehjelp til dem som kan ha nytte av det.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg er enig med representanten Tuva Moflag i at fellesskapets ressurser skal forvaltes på best mulig måte. Det gjelder også legemidler og vaksiner som er kjøpt inn på det offentliges bekostning.
Når det gjelder legemidler generelt og vaksiner spesielt må vi i tillegg også være sikre på at produktene er av topp kvalitet. Slike kvalitetskrav er regulert i forskrift om grossistvirksomhet med legemidler og kravene til god distribusjonspraksis som går frem i denne forskriften. Av dette regelverket framgår at vaksiner som er sendt til kommunene ikke kan returneres til Folkehelseinstituttet.
Alle innkjøp av vaksiner til barnevaksinasjonsprogrammet kjøpes inn etter utlyst anbud i EØS-området til anbudspris. Vaksiner til andre målgrupper kjøpes inn etter andre vilkår. Formålet for vaksiner som er kjøpt inn til program kan endres, men da etter nærmere avtale med produsent om endrede vilkår. HPV-vaksinen er kjøpt inn til jenter i 7. klassetrinn som har rett til gratis vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet. Det er den enkelte kommune som har ansvar for å gi og holde oversikt over behov for vaksiner.
MSD, produsenten av vaksinen Gardasil som det her er snakk om, er positiv til at overskuddsvaksiner av HPV som finnes på lager i Folkehelseinstituttet eller allerede er distribuert til kommunene, kan tilbys andre grupper i kommunene enn målgruppen i barnevaksinasjonsprogrammet. Jeg har på denne bakgrunn offentlig uttalt at kommunene står fritt til å tilby vaksinene til prioriterte risikogrupper.
I tillegg til de HPV-vaksinene som er distribuert til kommunene, har Folkehelseinstituttet et restlager på om lag 18 000 doser. Instituttet har plikt til å sikre at kommunene får HPV-vaksinene de trenger i barnevaksinasjonsprogrammet og må ha noe i reserve. Instituttet har derfor frist til 1. september 2018 med å foreslå alternativ bruk av vaksiner som blir til overs.