Skriftleg spørsmål fra Sigbjørn Gjelsvik (Sp) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:2046 (2017-2018)
Innlevert: 10.08.2018
Sendt: 10.08.2018
Rette vedkommende: Justis-, beredskaps- og innvandringsministeren
Svart på: 17.08.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

Spørsmål

Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Mange bønder bistår i slukking av branner ved å stille sine gjødselspredere til disposisjon. Imidlertid passer ikke alltid bøndenes og brannvesenets slangeutstyr sammen.
Hvordan vurderer statsråden situasjonen, hvor omfattende er dette problemet, hvilke løsninger kan statsråden tenke seg og hvilke kostnader vil det eventuelt medføre dersom staten skulle gå inn for å dekke kostnadene til nødvendig utstyr?

Grunngiving

I sommer har mange bønder tatt initiativ til å bistå i slukking av skogbrannene i Sør-Norge, og har gjort stor innsats på dette området også ved tidligere branner. Samtidig kommer det tilbakemeldinger på utfordringer knyttet til at bøndenes og brannvesenets slangeutstyr ikke passer sammen, og det har blant annet blitt reist spørsmål om hvorvidt det er aktuelt for staten å finansiere slikt utstyr.

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: Denne våren og sommeren har bydd på helt spesielle utfordringer når det gjelder fare for brann i skog og utmark. Langvarig tørke har ført til ekstrem skogbrannfare og svært mange branner. Det er all grunn til å rose alle som har hatt en rolle i håndteringen, blant annet brann- og redningsmannskaper, Sivilforsvarets mannskaper, alle de frivillige, bønder og skogbruksnæringen.
Innsats ved slukking av skog- og andre utmarksbranner er et kommunalt ansvar. Viktige statlige forsterkningsressurser er Sivilforsvaret og skogbrannhelikopter. Det følger av brann- og eksplosjonsvernloven at brannvesenet skal utarbeide en risiko- og sårbarhetsanalyse. Der det fremgår av analysen at det er avdekket betydelig fare for skogbrann skal brannvesenet i kommunen være i stand til å håndtere slike branner. Det fremgår videre av forskrift om organisering og dimensjonering av brannvesen (dimensjoneringsforskriften) § 4-11 at kommunene i situasjoner hvor brannrisikoen er vesentlig større enn normalt skal innføre høyere beredskap, skjerpet vakthold, utplassere materiell mv. I veileder til forskriftbestemmelsen er tørke og skogbrann fremhevet. Det følger også av veilederen at særskilt økning av brannvesenets beredskap midlertidig kan oppnås ved å leie inn tankkapasitet, og avtaler med blant annet lokale gårdbrukere.
Oversikt over tilgjengelig materiell og hvordan utstyr kan tilpasses til bruk sammen med brannvesenets slange- og pumpemateriell er en del av det plangrunnlaget som brannvesenet må ha på plass, og må baseres på lokale behov. Dette omfatter også materiell som er nødvendig i ekstraordinære situasjoner. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser til at mange brannvesen har dette i sitt plangrunnlag.
Når skogbrannsesongen er avsluttet vil evalueringen gi grunnlag for å identifisere erfaringer og læringspunkter for en best mulig beredskap. Hvordan utstyrssituasjonen til brannvesenet og andre aktører har fungert under hendelsene vil være en del av evalueringen. DSB har også opplyst om at erfaringer drøftes i Skogbrannutvalget hvor beredskapsaktører og representanter for skognæringen samarbeider om en best mulig beredskap.