Skriftleg spørsmål fra Kari Kjønaas Kjos (FrP) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:2259 (2017-2018)
Innlevert: 12.09.2018
Sendt: 12.09.2018
Svart på: 17.09.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Kari Kjønaas Kjos (FrP)

Spørsmål

Kari Kjønaas Kjos (FrP): Hva koster en asylsøker, uten gyldig grunn til opphold, i gjennomsnitt fra ankomst til utreise?

Grunngiving

Hvert år kommer det mange asylsøkere til Norge som ikke har gyldig grunn til å få opphold. Flere av disse har godt med ressurser og har kjøpt seg hjelp til å komme seg til Norge, uten å ha et reelt behov for beskyttelse. Likevel koster de Norge enormt mye, i det de mottar tak over hodet, helsetjenester, lommepenger, saksbehandling og juridisk bistand. Mange har flere runder med saksbehandling og ankesaker i rettssystemet, før det ender opp i kostnader med assistert retur eller tvangsretur.

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: Utgifter over statsbudsjettet til asylsøkere som ikke har beskyttelsesbehov er i hovedsak knyttet til registrering i politiet, saksbehandling i Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE), innkvartering i asylmottak og eventuelle utgifter til retur. I tillegg vil ankomst av asylsøkere ha andre konsekvenser og påvirke andre offentlige utgifter.
Kostnader til asylsøkere uten beskyttelsesbehov vil variere over tid, og det er krevende å lage nøyaktige beregninger for totalkostnadene knyttet til denne gruppen. Utgiftene for en asylsøker som får avslag, varierer bl.a. med hvor ressurskrevende saken er å behandle, om asylsøkeren klager på vedtaket, botiden i asylmottak, asylsøkerens alder og om asylsøkeren selv returnerer, assistert eller ved tvang. Under beskriver jeg anslagsvise utgifter i utlendingsforvaltningen knyttet til asylsøkere som får avslag på sin søknad.
Det ble anslått ifm. revidert nasjonalbudsjett 2016 at gjennomsnittlige utgifter til registrering i Politiets utlendingsenhet og saksbehandling i UDI var om lag 31 000 kroner, jf. Prop. 122 S (2015-2016). Dersom asylsøkeren klager på vedtaket vil det påløpe utgifter til klagebehandling. Basert på regnskapstall antas det å ha vært gjennomsnittlige utgifter på i overkant av 20 000 kroner for klagebehandling i UNE i 2017. I tillegg vil det påløpe økte utgifter ifm. forberedende klagebehandling i UDI, eventuelle omgjøringsanmodninger til UNE og eventuell domstolsbehandling. Det er viktig å være oppmerksom på at det er stor variasjon i hvor kostnadskrevende en sak er å behandle.
Anslåtte utgifter i asylmottak per voksen enslig beboer med avslag er om lag 140 000 kroner per år, basert på saldert budsjett 2018. Dette inkluderer basisbeløpet som utbetales til beboeren. I tillegg får beboere direkte refunderbare ytelser og kan søke om andre tilleggsytelser, jf. Reglement for økonomiske ytelser til beboere i statlig mottak publisert på UDIs nettsider. De totale utgiftene vil avhenge av lengden på mottaksoppholdet. For de første åtte månedene i 2018 var den typiske botiden (median) for personer som ble returnert med assistert retur, uttransportert av politiet og de som forlot mottak uten å oppgi kjent adresse på mellom to og tre år. De aller fleste asylsøkere uten beskyttelsesbehov avsluttet mottaksoppholdet ved å forlate mottaket uten å oppgi kjent adresse. Det er viktig å være oppmerksom på at botiden vil variere over tid. Ved utløpet av august 2018 var det også en relativt stor andel av beboere i asylmottak med utreiseplikt som har svært lang botid.
Asylsøkere uten beskyttelsesbehov eller annet lovlig oppholdsgrunnlag har plikt til å forlate landet. Dersom asylsøkere ikke reiser på egen hånd eller assistert kan de bli tvangsreturnert av Politiets utlendingsenhet. Kostnaden til en tvangsretur er beregnet til å være mellom 94 900 og 171 300 kroner i 2018.
En person som reiser med assistanse mottar returstøtte og vil få dekket utgifter knyttet til hjemreisen. Det er derimot store variasjoner i kostnader knyttet til hver enkelt retur. Disse vil eksempelvis være avhengig av faktorer som søkers hjemland og hvor raskt en asylsøker har reist etter avslag på asylsøknaden. Regnskapstall fra 2016 viser at det ble utbetalt i gjennomsnitt 53 000 kroner per retur knyttet til stønadsprogrammene. I tillegg arbeider UDI med returfremmende tiltak i asylmottak over sitt driftsbudsjett, som ikke er knyttet til enkeltreturer.
Det er viktig å være oppmerksom på at det er usikkerhet knyttet til de anslag jeg her har gitt.