Skriftleg spørsmål fra Eigil Knutsen (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:2284 (2017-2018)
Innlevert: 14.09.2018
Sendt: 17.09.2018
Svart på: 21.09.2018 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Eigil Knutsen (A)

Spørsmål

Eigil Knutsen (A): Er regjeringen oppmerksom på utfordringene med at sykepenger utbetales først lenge etter at en arbeidstaker har blitt syk, gjerne som en konsekvens av uenighet om dokumentasjon mellom arbeidsgiver og Nav, og vil regjeringen eventuelt gjøre noe for å bedre forholdene for sykemeldte arbeidstakere som ikke selv er årsak til sen utbetaling av sykepenger?

Grunngiving

Søknader om sykepenger som blir innvilget før den 15. i måneden skal få utbetalt pengene innen den 25. i samme måned. Søknader innvilget etter den 15. skal gi utbetaling innen fem dager. Tillitsvalgte melder om utfordringer knyttet til ansatte som ikke får utbetalt sykepenger grunnet uenighet om dokumentasjon om bl.a. inntekt mellom Nav og arbeidsgiver.

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: Arbeids- og velferdsetaten har ansvar for å behandle søknad om sykepenger og utbetale sykepenger etter at arbeidsgiverperioden er utløpt. Jeg har fått opplyst at forventet saksbehandlingstid er inntil fire uker.
Saksbehandlingstiden regnes fra det tidspunkt etaten får søknaden om sykepenger og inntektsopplysninger fra arbeidsgiver. Dette er dokumentasjon etaten er avhengig av for å kunne behandle søknaden om sykepenger. Saksbehandlingstiden kan bli lenger dersom det mangler nødvendig dokumentasjon. Noen ganger foreligger ikke inntektsopplysninger fra arbeidsgiver, og da må dette innhentes før søknaden kan behandles. Dette vil kunne føre til at utbetalingen blir forsinket. Den sykmeldte er således avhengig av at arbeidsgiver sender inn korrekte opplysninger i tide.
Fra 01.01.2019 trer nye beregningsregler for sykepenger i kraft. Hovedregelen blir at gjennomsnittet av inntekten rapportert til a-ordningen de tre siste kalendermånedene før sykmeldingstidspunktet skal være utgangspunkt for beregningen av sykepenger. Etatens saksbehandlere vil ha tilgang til opplysningene fra a-ordningen og vil i saker hvor arbeidsgiver ikke sender inn obligatorisk skjema om inntektsopplysninger, lettere kunne kontrollere opplysningene. A-ordningene inneholder imidlertid ikke alle inntektsopplysningene som er nødvendig for å beregne sykepenger, og det vil fortsatt være behov for å innhente supplerende opplysninger fra arbeidsgiverne.
Jeg kan også orientere om at Arbeids- og velferdsetaten er i ferd med å utvikle nye digitale løsninger som vil gjøre saksbehandlingen mer effektiv og brukervennlig. Det skal etableres en ny digital inntektsmelding fra arbeidsgiver som blir obligatorisk å benytte fra 01.01.2019. Dette vil blant annet medføre at antall saker som ikke kan behandles på grunn av manglende inntektsopplysninger fra arbeidsgiver reduseres.
Jeg gjør for øvrig oppmerksom på at de aller fleste arbeidsgivere forskutterer sykepenger til arbeidstakeren og krever refusjon fra Arbeids- og velferdsetaten. Problemstillingen som representanten reiser, gjelder kun der arbeidsgiveren ikke forskutterer sykepengene.