Skriftleg spørsmål fra Marit Knutsdatter Strand (Sp) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:235 (2018-2019)
Innlevert: 25.10.2018
Sendt: 26.10.2018
Svart på: 01.11.2018 av forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø

Marit Knutsdatter Strand (Sp)

Spørsmål

Marit Knutsdatter Strand (Sp): Høyere utdanningstilbud relevant for næringer tilknytta landbruket er avgjørende for utvikling av framtidige fagmiljøer, rekruttering og innovasjon.
Hvor mange studietilbud finnes ved og hvor mye midler går til høyere utdanningstilbud ved fagskoler, høyskoler og universitet innenfor landbruksnæringer i Norge?

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Spørsmålet er også forelagt Kunnskaps- og integreringsministeren for den delen som gjelder utdanningstilbud ved fagskoler.
Angående høyskoler og universiteter:
Universitetene og høyskolene får sine midler som en samlet rammebevilgning, og styret ved den enkelte institusjon må ut fra egne profiler og strategier prioritere hvordan midlene best kan brukes for å nå de målene som er satt for sektoren. Universitetene og høyskolene har ansvar for å følge opp de nasjonale sektormålene, der ett av målene er god tilgang til utdanning. De skal også sette sine egne mål for virksomheten og sine egne styringsparametere for måloppnåelsen sin. Institusjonene har i tråd med dette et ansvar for å dimensjonere studietilbudene sine innenfor gjeldende rammebevilgninger. Rammebevilgning innebærer slik sett at Kunnskapsdepartementet ikke legger føringer på hvor mye midler den enkelte institusjon prioriterer til de enkelte utdanningene, heller ikke innenfor landbruksrelaterte fag.
Ifølge Database for statistikk om høgre utdanning (DBH) tilbys det i 2018 åtte studieprogram innenfor landbruksutdanning fordelt på Høgskolen i Innlandet, Nord universitet og Høgskulen for landbruk og bygdeutvikling. Oversikten fra DBH viser landbruksutdanninger slik de er innrapportert fra institusjonene. Databasen gir ikke en fullstendig oversikt over alle høyere utdanningstilbud som er relevante for næringer tilknyttet landbruk. Flere utdanninger som ikke er rapportert inn som landbruksutdanning, men heller for eksempel som matematisk-naturvitenskapelige studieprogram, kan være relevante for næringer tilknyttet landbruk, eksempelvis utdanninger ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.
Angående fagskoler:
Fra og med 2018 er det innført en ny tilskuddsmodell for fagskoleutdanning. Det innebærer at det er fylkeskommunene som har ansvar for fagskoleutdanning og som skal sørge for at det tilbys akkreditert fagskoleutdanning i samsvar med behovet for kompetanse lokalt, regionalt og nasjonalt, jf. Lov om høyere yrkesfaglig utdanning (fagskoleloven) § 3. I tilskuddsordningen for fagskoleutdanning legger ikke Kunnskapsdepartementet faglige føringer for hvilke fagskoleutdanninger fylkeskommunene kan finansiere. Fylkeskommunene står fritt til å prioritere tilskudd til landbruksutdanninger. Det er opp til den enkelte fylkeskommune hvilke prinsipper som legges til grunn for fordelingen av tilskudd, og det er ikke mulig å si per i dag hvor mye fylkeskommunene vil bruke på landbruksfag.
I følge Norsk senter for forskningsdata, Database for høyere utdanning– fagskolestatistikk (DBH-F), tilbys det ca. 20 fagskoleutdanninger innen landbruksfag ved ulike fagskoler i 2018. Høsten 2018 er det registrert 125 studenter ved landbruksutdanninger som er fullstendig eller delvis offentlig finansiert, og 45 studenter som er fullfinansiert av skolepenger/andre eksterne tilskudd.