Skriftleg spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til helseministeren

Dokument nr. 15:255 (2018-2019)
Innlevert: 29.10.2018
Sendt: 29.10.2018
Svart på: 05.11.2018 av helseminister Bent Høie

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Helse Midt-Norge har vedtatt å legge ned Helse-ekspressen mellom Røros og Trondheim. Helse-ekspressen er en ombygd buss tilrettelagt for brukerne har vært et godt tilbud siden den kom i drift i 2009.
Ser helseministeren noen mulighet for at tilbudet med Helse-ekspressen kan fortsette?

Grunngiving

Helse Midt-Norge har vedtatt å legge ned Helse-ekspressen mellom Røros og Trondheim. Helse-ekspressen har vært i drift siden 2009. Siden 2013 er det Nettbuss avdeling Røros, som har hatt anbudet på å kjøre Helse-ekspressen. Avtalen med Nettbuss går ut ved nyttår, og Helse Midt-Norge har besluttet at ordningen ikke skal videreføres.
Helse-Midt Norge har vurdert det slik at transportbehovet kan dekkes gjennom de andre transportavtalene de har, med drosjene, og ved rutegående busser og tog.
Helseekspressene og Helsebussene er spesialbygd for pasienter som skal til behandling, og organiseres av de lokale pasientreisekontorene. Brukerne av Helse-ekspressen har betalt en egenandel for reisen, og de som har frikort har kunnet benytte den uten å betale.
Helse-ekspressen er spesialtilpasset med plass til rullestol, plass til båre, heis, handikaptoalett. regulerbare seter, medisinsk utstyr og medikamenter ombord, hjertestarter og medisinsk overvåkningsutstyr.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Det er etablert ordninger med helseekspresser/helsebusser i alle helseregionene i landet.
Dette er ofte en effektiv og miljøvennlig måte å organisere pasientreisetilbudet på, og har etter hvert blitt et godt alternativ for mange pasienter i tillegg til fly, tog, vanlig buss, taxi og egen bil.
Jeg har registrert at det fra 1. januar 2019 blir endringer i pasientreisetilbudet på strekningene Åfjord – Rissa – Trondheim og Røros – Trondheim, ved at gjeldende avtaler om helsesekspressbuss ikke vil bli videreført. Helse Midt-Norge RHF som har ansvaret for tjenesten, har opplyst at endringen gjennomføres på bakgrunn av en totalvurdering der antall passasjerer, behovet for båreplass, behovet for rullestolbil og miljøperspektivet er sentrale vurderingskriterier. Helseekspressen er registrert som ambulanse, og det har vist seg å ikke være behov for båreplass, og utnyttelsen av rullestolplass har vært svært begrenset. Det regionale helseforetaket gir uttrykk for at omleggingen i utgangspunktet innebærer økt fleksibilitet, at transporttilbudet blir rimeligere for regionen og at det vil dekke det reelle behovet for tilrettelagt transport.
Pasienter som ikke har behov for tilrettelagt transport skal benytte kollektiv transport eller privat kjøretøy, og få refundert sine utlegg iht. gjeldende regelverk. Dette er en rettighet som gjelder alle pasienter i hele landet. Det er gode ruteforbindelser mellom Åfjord og Trondheim og mellom Røros og Trondheim. Helse Midt-Norge RHF har vært i dialog med fylkeskommunen om kapasitet på de ordinære rutene, og det er ønskelig at denne kapasiteten blir utnyttet. Av miljøhensyn er det også viktig at kapasiteten i rutegående kjøretøy blir utnyttet mest mulig.
Helsepersonell som rekvirerer tilrettelagt transport vil motta detaljert informasjon om endringene fra Helse Midt-Norge RHF. I tillegg kan publikum som ønsker bistand til reiseplanlegging kontakte Pasientreiser (på telefon 915 05 515).
Jeg vil avslutningsvis igjen understreke at det er Helse Midt-Norge RHF som har ansvaret for å sørge for et forsvarlig tjenestetilbud til befolkningen i regionen, herunder også pasientreiser. Beslutninger omkring en effektiv organisering av tjenestetilbudet ligger der, men det er viktig at det er en åpen dialog med både brukerorganisasjoner og berørte kommuner i slike saker. I denne konkrete saken kunne dialogen åpenbart ha blitt håndtert bedre, men dette har ikke nødvendigvis påvirket resultatet. Jeg forventer imidlertid at Helse Midt-Norge RHF nå tar en runde med de berørte aktørene i saken.