Skriftleg spørsmål fra Petter Eide (SV) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:258 (2018-2019)
Innlevert: 30.10.2018
Sendt: 30.10.2018
Svart på: 05.11.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Petter Eide (SV)

Spørsmål

Petter Eide (SV): SVs stortingsgruppe (12.10) har stilt Justis- og beredskapsdepartementet spørsmål i forbindelse med statsbudsjettet om hva som er budsjettert til bruk på våpen til politiet i 2019. Departementet svarte 19.10 at dette har de ikke informasjon om.
Er det riktig forstått at justisministeren ikke har, eller kan skaffe seg, oversikt over politiets våpenkjøp, og hvordan er han da i stand til å gi relevant informasjon til Stortinget om politiets maktmidler?

Grunngiving

Politiets tilgang til våpen handler om hvilken maktbruk som er tillatt at staten benytter mot sine innbyggere. Politiets tilgang og bruk av våpen skal derfor være underlagt effektiv kontroll fra samfunnets side. Dette er understreket i NOU 81: 35, og i NOU 2017: 9 (Om politi og bevæpning). En måte å kontrollere politiets maktmidler er gjennom budsjettkontroll. Derfor er SV, i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet, opptatt av at både regjering og Storting har oversikt og kontroll med politiets innkjøp av våpen. Dette er spesielt viktig i 2019, fordi Storting og regjering i 2018 ga politiet flere utvidede fullmakter til bruk av våpen.
På denne bakgrunn stilte SV følgende spørsmål (12.10) til Justis- og beredskapsdepartementet i forbindelse med behandlingen av statsbudsjett for 2019:

"- Kap. 440, post 1. Hva er budsjettert til bruk på våpen i politiet i 2019?

19.10 ble følgende svar fra Justis- og beredskapsdepartementet publisert:

- Departementet styrer Politidirektoratet gjennom å sette mål og stille krav på et overordnet nivå.

Departementet har derfor ikke informasjon om hvor mye som er budsjettert til våpen i politiet i 2019.»

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: På grunnlag av Stortingets budsjettvedtak får Politidirektoratet tildelt bevilgning og fastsatt mål gjennom det årlige tildelingsbrevet. Det er opp til Politidirektoratet å disponere rammene i tråd med mål, føringer vedtak og forutsetninger.
Politiets forvaltning og kjøp av våpen er en del av politiets samlede materiellforvaltning og anskaffelser. Det budsjetteres ikke særskilt for midler til forvaltning og kjøp av våpen. Som det fremgår av politiets ressursanalyse for 2017 ble det benyttet 1,9 mrd. kroner til materiellforvaltning og anskaffelser, herunder våpen. Det er den enkelte politimester/særorgansjef som har ansvaret for egen våpenforvaltningen. Det innebærer at politidistriktet/særorganet til en hver tid avsetter tilstrekkelig med midler til forvaltning og anskaffelse av våpen. Politiet kan bare anskaffe de våpen som er godkjent for bruk i politiet i medhold av politiets våpeninstruks § 1-5.