Skriftleg spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:328 (2018-2019)
Innlevert: 08.11.2018
Sendt: 09.11.2018
Svart på: 19.11.2018 av klima- og miljøminister Ola Elvestuen

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Elva Mobekken som renner gjennom Mo i Rana er ifølge Miljødirektoratet så sterkt forurenset, med høy pH-verdi, at etseskader kan oppstå ved direkte kontakt.
Hva tenker klima- og miljøministeren å gjøre med saken, og har vi oversikt over om det finnes lignende tilfeller andre steder i landet?

Ola Elvestuen (V)

Svar

Ola Elvestuen: Dette er en komplisert sak der forurensningen i Mobekken skyldes avrenning fra gamle deponier fra tidligere industrivirksomhet i Mo Industripark, stoffer fra tidligere gruvedrift samt overvann fra tomteområder. Den gang gjaldt det andre miljøkrav enn det vi har i dag. Kombinasjonen av forurensningskildene gjør at Mobekken er sterkt forurenset. Hele Mo Industripark er forurenset grunn og mange av deponiene er vanskelig tilgjengelig, noe som blant annet gjør det utfordrende å komme til for å gjøre målinger. Samtidig er det en kompleks forurensningssituasjon, der det er vanskelig å fastslå hvem som er ansvarlig for de ulike forurensningskildene. Dette gjør arbeidet krevende, men miljømyndighetene tar denne situasjonen på alvor, og jeg er opptatt av at det iverksettes formålstjenlige tiltak for å bedre miljøtilstanden. På grunn av den komplekse forurensningssituasjonen kreves det imidlertid et grundig faktagrunnlag og en helhetlig tilnærming for å sikre at tiltakene man iverksetter har virkning.
Miljødirektoratet påla Mo Industripark tidlig på 2000-tallet å utføre flere tiltak for å bedre tilstanden i Mobekken. Det ble gjennomført tiltak i 2001, 2002 og 2005. Det ble også igangsatt en overvåkning av tilstanden for å vurdere effekten av tiltakene. Formålet med tiltakene var å sikre at man vasket ut minst mulig forurensning til Mobekken. Dette var dyre og tidkrevende tiltak, som miljømyndighetene antok ville ha en effekt på tilstanden. Tiltakene har imidlertid ikke hatt den ønskede effekten.
I 2014 fikk Mo Industripark pålegg om å gjennomføre vannovervåking i alle vannforekomstene som var påvirket. På bakgrunn av vannovervåkningen ble det i 2016 utarbeidet en rapport der Miljødirektoratet varslet et behov for ytterligere tiltak. I 2017 fattet Miljødirektoratet pålegg om at det skal utarbeides en tiltaksplan for å redusere forurensningen og bedre miljøtilstanden i Mobekken. Tiltaksplanen ble levert 1. mars 2018. Mobekken ble gjerdet inn i juni 2018 som et midlertidig tiltak. Miljødirektoratet vurderer nå hvilke tiltak de skal pålegge de ulike aktørene i Mo Industripark for å forbedre miljøtilstanden i Mobekken.
Det er flere vannforekomster i Norge som er sterkt påvirket av lang tid med industridrift. Herøya og Raufoss er to eksempler som er sammenliknbare med Mo Industripark. På Herøya er det påvirkninger i vannforekomstene i området som følge av industridriften. Utslippene fra Herøya går imidlertid ikke til bekk eller elv, men både Gunneklevfjorden og Frierfjorden som ligger rundt industriparken er forurenset. På Raufoss er det en tydelig påvirkning fra industridriften i sedimentene i Hunnselva, men her er vannkvaliteten bedre enn den man finner i Mobekken.
Det er også andre eksempler på sterkt påvirkede vannforekomster i tilknytning til gammel industridrift flere andre steder i Norge, men der det i større grad er enkeltbedrifter som er årsaken. Miljømyndighetene har ikke kjennskap til at det finnes noen bekker med tilsvarende status som Mobekken.