Skriftleg spørsmål fra Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til finansministeren

Dokument nr. 15:333 (2018-2019)
Innlevert: 09.11.2018
Sendt: 09.11.2018
Rette vedkommende: Kommunal- og moderniseringsministeren
Svart på: 16.11.2018 av kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Spørsmål

Trygve Slagsvold Vedum (Sp): Hva er estimert kostnad for flyttingen av Nasjonalgalleriet, Museet for samtidskunst, Deichmann bibliotek, Utenriksdepartementet, NRK Marienlyst, Statens Kunstakademi, Munchmuseet, Lokomotivverkstedet og «Botsen», hver for seg og til sammen?

Grunngiving

Aftenposten omtaler lørdag 27. oktober en rekke store offentlige bygg i Oslo som forlates og som skal erstattes av nye bygg til store kostnader. Siri Holmboe Hølbø, leder for by- og stedsutvikling ved Doga, peker på problemene med å hele tiden skulle bygge nytt, og forteller til Aftenposten at «det virker som om det har fått lov å vokse frem en nasjonal rikmannskultur der det er billigere, enklere og kulere å bygge nytt, (..)».

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Jeg gjør oppmerksom på at mitt svar er begrenset til å gjelde de eiendommer som sorterer under Kommunal- og moderniseringsdepartementets ansvarsområde. Det gjelder Utenriksdepartementets lokaler, Museet for samtidskunst, Nasjonalgalleribygningen, tidligere Statens kunstakademi og "Botsen". NRK er organisert som aksjeselskap. Selskapets ledelse og styre er ansvarlig for å vurdere selskapets lokaler og eiendom. Jeg har heller ikke opplysninger om de kommunale eiendommene Deichman Hovedbiblioteket, Munchmuseet eller Lokomotivverkstedet.
Generelt er det slik at departementene er ansvarlige for å utrede lokalbehov på sine ansvarsområder, jf. Instruks om håndtering av bygge- og leiesaker i statlig sivil sektor.
Dersom det konkluderes med at staten ikke har behov for et lokale eller en bygning, så er hovedregelen at det gjennomføres et salg til høystbydende, jf. Instruks om avhending av statlig eiendom mv. Flere av eiendommene som nevnes kan hver for seg og samlet gi betydelige salgsinntekter til staten.
Etter en grundig vurdering besluttet Stortinget å bygge nytt nasjonalmuseum. Det har som konsekvens at lokalene Nasjonalmuseet benytter i dag vil få ny bruk eller bli solgt. Det samme vil gjelde flere eiendommer som ledigstilles som følge av planene for nytt regjeringskvartal.
For Nasjonalgalleribygningen er det som kjent nylig etablert en dialog mellom Kulturdepartementet, Nasjonalmuseet og Sparebankstiftelsen DNB om å se på muligheten for et samarbeid om framtidig drift av bygningen. De økonomiske sidene av dette er det for tidlig å si noe om.
Framtidig bruk av Oslo fengsel avd. A ("Botsen") er ikke avklart. Det er derfor for tidlig å si om staten i framtiden vil gjøre seg bruk av eiendommen eller ikke. For tiden gjennomfører Statsbygg nødvendige rehabiliteringsarbeider. Dersom staten ikke skal benytte eiendommen i framtiden, er salg aktuelt. Størrelsen på eventuelle salgsinntekter til staten er foreløpig ikke vurdert. Bygningsmassen ved "Botsen" har et betydelig vedlikeholdsetterslep, til tross for at Statsbygg har foretatt en rekke utbedringer etter at de overtok ansvaret i 2009.
Tidligere Statens kunstakademi (St. Olavs gt. 32) benyttes i dag (delvis) av Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus. Statsbygg har en dialog med Studentsamskipnaden om mulig framtidig bruk også etter at dagens leiekontrakt utløper. Dersom ikke det blir aktuelt, antas eiendommen å kunne selges for et betydelig beløp.
Mulige salgsinntekter fra denne eiendommen var til vurdering i arbeidet med konseptvalgutredningen for Tullinløkka-området.
Bygningen som har huset Museet for samtidskunst er til vurdering for framtidig statlig bruk eller salg. Også denne eiendommen antas å ha vesentlig salgsverdi.
Nytt nasjonalmuseum og nytt regjeringskvartal utgjør betydelige statlige investeringer. Samtidig frigjøres store eiendomsverdier som kan gi betydelige salgsinntekter. Det er vanskelig på nåværende tidspunkt å gi et estimat for de samlede kostnadene og inntektene i de prosessene man står foran. Som et eksempel kan nevnes at staten i dag leier lokaler til departementene i det private markedet. I 2017 betalte staten om lag 359 mill. kroner for leie av departementslokaler i markedet. Dette er kostnader som vil bortfalle når kontraktene i markedet fases ut og departementene flytter tilbake til regjeringskvartalet.
Når det gjelder Victoria terrasse som i dag fungerer som departementslokaler for Utenriksdepartementet (UD), vurderes lokalene å være i en tilstand som gjør det nødvendig med en totalrehabilitering. Kostnadene for dette er anslått til å ligge mellom 1,8 og 3,6 mrd. kroner, eksklusive sydfløyen. Foreløpig anslag for byggekostnaden for den delen av nytt regjeringskvartal som er planlagt å huse UD forventes å ligge mellom 1,2 og 1,9 mrd. kroner. Da er det ikke medregnet enkelte funksjoner for UD som tenkes lagt utenfor nybyggene i det nye kvartalet. Salgsverdien av Victoria terrasse vil avhenge av fremtidig bruk, men antas å ligge i et intervall fra 0,7 til 1,7 mrd. kroner.
I det endelige regnestykket vil det derfor høyst sannsynlig inngå både betydelige salgsinntekter og reduserte statlige utgifter. Det samlede regnestykket kan imidlertid ikke settes opp før man har fattet nødvendige investeringsbeslutninger og kjenner sluttkostnader og salgsinntekter for de nevnte eiendommene og prosjektene.