Skriftleg spørsmål fra Sandra Borch (Sp) til helseministeren

Dokument nr. 15:388 (2018-2019)
Innlevert: 16.11.2018
Sendt: 16.11.2018
Svart på: 26.11.2018 av helseminister Bent Høie

Sandra Borch (Sp)

Spørsmål

Sandra Borch (Sp): Styret i UNN vedtok 15.11 å legge ned ambulansebåten i Harstad, med virkning fra januar. Det har skapt uro og frykt for beredskapen i øyriket nord for Harstad. Ifølge UNN selv vil f.eks. Bjarkøy og Sandsøy få responstid på mellom 40-70 min. og enkelte øyer vil kun ha helikopter som beredskap.
Er det forsvarlig å tøye den veiledende responstiden så langt som det UNN her vil gjøre?

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet innspill fra Helse Nord. Jeg viser også til mitt svar på spørsmål 378 til skriftlig besvarelse.
Helse Nord opplyser at responstiden for ambulansetjenesten vil øke noe når ambulansebåten avvikles, men at eksisterende og nye tiltak, samt god tilgang til ambulansehelikopter vil bidra til å sikre tilgjengeligheten til helsehjelp.
Ambulansehelikoptret på Evenes ble etablert i 2015 og har styrket beredskapen i hele regionen. Hele øyriket nås med ambulansehelikopter innen 20 – 30 minutter, noe som er innenfor anbefalt responstid for legebemannet ambulansehelikopter. Regulariteten for helikoptret i slikt kystområde vurderes å være god, ifølge Helse Nord.
Helse Nord opplyser at transport til sykehus i mange situasjoner vil kunne gå raskere og mer komfortabelt når nytt vegnett åpner mot slutten av året. Øygruppen ligger gunstig til når det gjelder avstand til sykehus.
Det er de regionale helseforetakene og kommunene som har ansvaret for akuttberedskapen, og som må vurdere om helsehjelpen er forsvarlig. Helse Nord opplyser at det generelt er foretrukket å bruke bilvei til ambulansetransport, der det er mulig. Det er en høyere risiko og økt transportbelastning for pasientene når båt må benyttes.
Helse Nord vurderer samlet at kompenserende tiltak og god tilgang til ambulansehelikopter sikrer tilgjengelighet til helsehjelp.