Skriftleg spørsmål fra Kjersti Toppe (Sp) til helseministeren

Dokument nr. 15:398 (2018-2019)
Innlevert: 16.11.2018
Sendt: 19.11.2018
Svart på: 30.11.2018 av helseminister Bent Høie

Kjersti Toppe (Sp)

Spørsmål

Kjersti Toppe (Sp): Vil regjeringa vurdere endringar i forskrift for pasientbetaling ved poliklinikk på sjukehus slik at det framleis vert mogleg for sjukehusa å ta betalt for hormonspiral dersom dette er behandling for ein tilstand og ikkje berre prevensjon, eller på anna vis kompensere sjukehusa for tap av eigenandel ved slike tilstander?

Grunngiving

Forskrift om betaling fra pasienter for poliklinisk helsehjelp i spesialisthelsetjenesten ( FOR-2016-12-20-1848) slår fast at sjukehusa ikkje kan ta betalt for hormonspiral dersom den var behandling for ein tilstand, ikkje berre prevensjon. Underteikna er gjort kjent med at i enkelte føretak har denne forskrifta ført til praksisendringar i spesialisthelsetenesta, der ein på gynekologisk poliklinikk ikkje lenger tilbyr denne behandlinga, for eksempel ved blødningstilstandar. Årsaka er at det blir eit stort økonomisk tap for avdelinga. Legane må i staden skrive ut resept på hormonspiral, og så be pasienten reise heim med den , kjøpe spiralen på apotek og kontakte fastlegen for at fastlegen kan setja inn denne hormonspiralen. Dette er ei dårleg ordning for både pasientar, sjukehusa og fastlegen. Sjukehusa kan sjølvsagt tilby behandlinga, men som sagt vel sjukehus å ikkje tilby behandling fordi det økonomiske tapet då vil vere for stort når pasienten ikkje kan krevjast for eigenandel slik som før.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Pasienters egenbetaling i spesialisthelsetjenesten er regulert i spesialisthelsetjenesteloven § 5-5, der det bl.a. er bestemt at departementet gir forskrift om pasienters betaling for poliklinisk helsehjelp. Departementet har på dette grunnlaget fastsatt forskrift om betaling frå pasientar for poliklinisk helsehjelp i spesialisthelsetenesta, som gir en uttømmende fremstilling av hvilke betalinger som kan kreves fra pasientene. Det er i veldig begrenset grad anledning til å ta betalt fra pasientene utover egenandel for poliklinisk helsehjelp. Det er ved enkelte tilfeller anledning til å ta betalt for bandasjemateriell og bedøvelsesmidler (75 kroner), men det er ikke anledning til å kreve betalt for øvrig forbruksmateriell, medisiner, utstyr mv. Det er ikke anledning til å kreve noen form for betaling for pasienter som er innlagt på sykehus.
Forskriften som regulerer disse betalingene ble fastsatt med virkning fra 1. januar 2017 og erstattet et tidligere forskriftsfastsatt regelverk. Siktemålet med endringen var at egenbetalingsregelverket skulle bli lettere å forstå, særlig for pasientene. Det ble ikke gjort noen endringer i egenbetalingsregelverket fra 2017 som er relevante i den sammenheng som tas opp i dette spørsmålet - det var heller ikke tidligere anledning for sykehusene å kreve betaling for hormonspiral. Dersom pasienten utredes ved sykehus til å ha behov for hormonspiral er det i mange tilfeller naturlig at spiralen også settes inn på sykehuset. At sykehuset i disse tilfellene dekker kostnaden for hormonspiralen, mens pasienten dekker kostnaden dersom prosedyren utføres av fastlegen, skal ikke være avgjørende for hvor prosedyren gjennomføres. Departementet vil orientere de regionale helseforetakene om denne vurderingen. Jeg vil på denne bakgrunn ikke vurdere endringer i egenbetalingsregelverket i tilknytning til innsetting av hormonspiral på sykehus.