Skriftleg spørsmål fra Else-May Norderhus (A) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:441 (2018-2019)
Innlevert: 23.11.2018
Sendt: 23.11.2018
Svart på: 30.11.2018 av klima- og miljøminister Ola Elvestuen

Else-May Norderhus (A)

Spørsmål

Else-May Norderhus (A): Vil statsråden igangsette en evaluering om bruken av midlene som er bevilget til opprydning av forurenset sjøbunn og om tiltakene som har blitt igangsatt, har fungert slik hensikten har vært med oppryddingen?

Grunngiving

Massene på sjøbunnen i mange norske havne- og fjordområder er sterkt forurenset av miljøgifter fra blant annet industri og avrenning fra land. For at ikke miljøgiftene skal spres videre og forurense omgivelsene, må forurensingen ryddes opp. Til tross for at nivået for enkelte miljøgifter er på veg ned og industriutslippene er kraftig reduserte i Norge, er det likevel behov for en særlig innsats framover både nasjonalt og ikke minst internasjonalt for å stanse bruk og utslepp av de prioriterte miljøgiftene.
I utgangspunktet er det den som har forurenset som har ansvar for oppryddingen og for kostnadene til tiltak og undersøkelser. For å få til en helhetlig opprydding i områder der ansvarsforholdene er uklare, og/eller kostnadene er større enn de ansvarlige selv kan bære er det bevilget midler over statsbudsjettet til undersøkelser og opprydding av disse områdene.
I Regjeringens nasjonale handlingsplan for opprydding i forurenset sjøbunn er det 17 prioriterte fjordområder for opprydding. I tillegg er det er utarbeidet fylkesvise tiltaksplaner for 29 områder langs norskekysten. Flere områder blir også undersøkt jfr. miljødirektoratet.
Handlingsplanen om forurensede sedimenter ble utarbeidet i 2006 og siden den tid er det bevilget flere hundre millioner på å rydde opp i en rekke områder og 7 av de opprinnelige 17 prioriterte områdene har det nå vært opprydning i.
Etter 12 år foreligger det imidlertid ingen samlet evaluering av hvor effektive tiltakene har vært og om kostnadene står i forhold til miljøgevinstene.

Ola Elvestuen (V)

Svar

Ola Elvestuen: Det har i lang tid pågått et arbeid med opprydding i forurenset sjøbunn i Norge, i tråd med handlingsplanen for forurenset sjøbunn som ble lagt frem i St. meld nr. 14 (2006- 2007), «Sammen for et giftfritt miljø – forutsetninger for en tryggere fremtid». Hovedprinsippet i arbeidet er at det er forurenser som er ansvarlig for sin forurensning, herunder for å betale for opprydding. I enkelte tilfeller, der hvor den ansvarlige ikke har kunnet identifiseres, ikke lenger eksisterer eller det av andre grunner ville være urimelig å pålegge den ansvarlige fulle kostnader, har det vært bevilget statlige midler til oppryddingsarbeidet. Som det fremgår av Jeløya-erklæringen vil regjeringen fortsette arbeidet med å rydde opp i massene på sjøbunnen i havne- og fjordområder som er sterkt forurenset av miljøgifter.
Per i dag er sjøbunnen ryddet opp i Oslo, Tromsø, Harstad, Trondheim, Sandefjord og mesteparten av Kristiansand. I Bergen er det ryddet opp i Puddefjorden, som er ett av tre delområder. Listerområdet består av tre delområder, og her er det ryddet opp i delområdet Farsund, og opprydding er startet i delområdet Flekkefjord. I Arendal vil det innen kort tid ryddes i to av tre gjenstående delområder (Pollen og Kittelsbukt). Opprydding i Horten vil starte i 2019. Miljødirektoratet følger nøye med på oppryddingen i hvert enkelt område fra oppstart til etter-overvåking, som ofte kreves i 10-12 år for å verifisere resultatene.
Som representanten påpeker er det imidlertid ikke gjort noen samlet evaluering av om bevilgede midler og iverksatte tiltak har fungert etter hensikten. Jeg mener en evaluering er viktig for å sikre at fremtidige tiltak er mest mulig effektive og treffsikre. Jeg vil på denne bakgrunn nå be Miljødirektoratet om en evaluering av midlene som er bevilget og de tiltak som har blitt iverksatt i forbindelse med opprydding i grunn på land og i sjøbunn som er forurenset med helse- og miljøskadelige stoffer. Dette vil gjelde kap. 1420 og postene 39, 69 og 79.