Skriftleg spørsmål fra Kari Anne Bøkestad Andreassen (Sp) til helseministeren

Dokument nr. 15:1543 (2018-2019)
Innlevert: 30.04.2019
Sendt: 02.05.2019
Svart på: 09.05.2019 av helseminister Bent Høie

Kari Anne Bøkestad Andreassen (Sp)

Spørsmål

Kari Anne Bøkestad Andreassen (Sp): Er det statsrådens oppriktige mening og regjerings syn at 4 timers reisetid i bil - under normale sommerforhold - er akseptabel og uproblematisk avstand til sykehus og fødeavdeling for fremtidens innbyggere og pasienter på ytre og søndre Helgeland, slik statsråden ga uttrykk for i "Debatten" på NRK?

Grunngiving

I prosjektet "Helgelandssykehuset 2025" planlegges fremtidens sykehusstruktur på Helgeland. Helseforetaket fikk sitt oppdrag fra Helse Nord RHF i 2013, der det står:

"Helgelandssykehuset skal viderutvikle et godt lokalsykehustilbud og en desentralisert spesialisthelsetjeneste på Helgeland, i samarbeid med kommunene, samt styrke forskning, fagutvikling og utdanning."

I likhet med resten av Nord-Norge, er innbyggerne på Helgeland bosatt på et stort areal med tildels utfordrende geografi, klima og samferdselsløsninger. Om lag 78 000 innbyggere fordelt på 18 000 km², inkludert mange aktive øysamfunn, skal ha fullverdige helsetjenester. Avstanden mellom Vennesund sør i Sømna kommune og Krokstrand nord i Rana kommune er 340 km. En stor del av bebyggelsen på Helgeland er på kysten, både på øyer og langs fjorder uten veifast forbindelse. Samferdselen her går inn mot og langs Kystriksveien, og er i stor grad avhengig av ferjer og hurtigbåter.
I rapport fra ekstern ressursgruppe, som gir sin anbefaling til styret i HF, vises det til grunnlagsarbeider til Nasjonal helse- og sykehusplan, og anbefalt befolkningsgrunnlag for stort akuttsykehus på 60 - 80 000 innbyggere. Det er svært villedende at dette legges fram som et faktum også i endelig rapport, når det er påpekt at Stortinget i behandlingen av nevnte plan valgte å se bort fra disse grunnlagsarbeidene. Det ville vært riktigere å sitere statsråden fra presentasjonen av planen i 2016, der det sies:

"Vi skal ikke legge ned de små akuttsykehusene, men bevare og videreutvikle dem... Sykehus skal jobbe sammen i team, store og små sykehus."

I rapporten konkluderes det med at det bør bygges ett nytt sykehus til erstatning for dagens tre, og det skal ligge lengst nord i denne store regionen. Dette medfører at svært mange vil få 4 timers kjøring til sitt lokalsykehus. Dette er ikke under vanskelige vinterforhold eller fra en avsidesliggende øy med svært få innbyggere, men fra Brønnøysund sentrum, et av fire regionsentre på Helgeland.
En slik løsning synes ikke å være i tråd med ambisjonene om "Bedre helsetjenester til alle". Ett sykehus i regionens ytterkant vil ha store negative konsekvenser for svært mange, på mange områder. Pasienter og pårørende vil utsettes for en stor merbelastning grunnet uakseptabel lang transporttid, og i akutte tilfeller kan resultatet være fatalt. Ambulansefly og -helikopter er tilgjengelig, men vinterstid er regulariteten lav grunnet værforholdene. Rekruttering til primærhelsetjenesten i kommunene langt unna sykehuset blir vanskelig, leger vil gjerne se at pasientene kommer frem til sykehus i rimelig tid. Fire timer er ikke rimelig tid. Søndre og ytre Helgeland vil miste all attraktivitet i forhold til bosetting og næringssatsing, og det vil bli vanskelig å rekruttere kvalifisert arbeidskraft som regionen trenger.
For å illustrere hvor alvorlig dette er, siteres kommuneoverlege og helsesjef på Vega:

"Man vil få en meget ulik fordeling av helsetjenestene. En todelt helsetjeneste. En helsetjeneste for dem som kommer seg til sykehus, og en for dem som ikke gjør det."

Dersom dette ikke er intensjonen, må statsråden ta ansvar og ettergå prosessen nærmere.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Representanten Bøkestad Andreassen viser til at jeg under "Debatten" på NRK 11. april ga uttrykk for at det er uproblematisk med fire timers reisevei til sykehus. Det jeg sa under debatten var at det er mange som bor fire timer unna sykehus i et land som Norge, og at det ikke er realistisk med en times reisevei til sykehus for alle innbyggere. Jeg har stor forståelse for at det er oppmerksomhet rundt eventuelle endringer i organiseringen i tjenestetilbudet ved Helgelandssykehuset, ikke minst på grunn av forhold ved det geografiske opptaksområdet.
Ingen beslutninger er fattet når det gjelder Helgelandssykehuset, og det skal være gode prosesser fremover. Jeg viser til at det framtidige fødetilbudet ved Helgelandssykehuset var tema på styreseminar i forrige uke, der utfordringer med avstander ble belyst for helseforetakets styre.
Neste milepæl er styremøte i Helgelandssykehuset i oktober/november. Saken skal deretter behandles i styret i Helse Nord.
Regjeringen er opptatt av at befolkningen skal sikres et godt og forsvarlig spesialisthelsetjenestetilbud i framtiden. Vi ønsker desentralisering av de tjenestene som kan desentraliseres, og sentralisering av de tjenestene som må sentraliseres. Det er helseregionene som tar beslutningene om hvordan de drifter tjenestene sine best, men i nasjonal helse- og sykehusplan har vi sagt at fordelingen av mindre fødeavdelinger og fødestuer må sikre at det er nærhet til fødetilbudene, også utenom de store kvinneklinikkene.