Skriftleg spørsmål fra Tuva Moflag (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:1620 (2018-2019)
Innlevert: 13.05.2019
Sendt: 14.05.2019
Svart på: 21.05.2019 av helseminister Bent Høie

Tuva Moflag (A)

Spørsmål

Tuva Moflag (A): Hvordan kan postgangen forsinke et behandlingsløp for kreftpasienter med opptil seks uker, og hva vil helseministeren gjøre for å fjerne denne tidstyven i alle relevante behandlingsforløp?

Grunngiving

NRK Lørdagsrevyen forteller i et innslag lørdag 11. mai om hvordan videokonferanseutstyr gjør at hjernesvulstpasienter får raskere behandling. Tidsgevinsten begrunnes bl.a. med at bilder tidligere ble sendt med post, men en postgang på 2-3 dager kan neppe forklare et tidstap på opptil 6-7 uker. Det bør være rutiner på plass som sørger for at pasienter ikke opplever unødvendig tidstap i sitt behandlingsforløp, uavhengig om bildediagnostikk sendes digitalt eller per post.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Innslaget som stortingsrepresentant Tuva Moflag viser til i Lørdagsrevyen 11. mai handlet om et behandlingsforløp for hjernesvulstpasienter i Helse Sør-Øst RHF. For å besvare spørsmålet har jeg bedt om en vurdering Helse Sør-Øst RHF, som i sin tilbakemelding svarer blant annet følgende:
"Saken dreier seg om pasienter som er under oppfølging ved nevrologiske avdelinger i regionen for sin hjernesvulst, konkret kontroll-MR etter behandling. MR-bildene tas som regel ved helseforetaket pasienten sokner til og vurderes ved Oslo universitetssykehus HF, dersom det er usikkerhet rundt tolkingen. TV-innslaget omhandler såkalte regionale trestrøms videobaserte multidisiplinære team-møter. Dette er videokonferansemøter der fagressurser fra ulike helseforetak kan delta og eksempelvis sammenlikne og diskutere tidligere MR-bilder med nye for å se utviklingen hos en pasient. Både vurderinger og kliniske beslutninger kan tas i møtet og formidles til pasienten. En slik arbeidsmåte sikrer god kvalitet og reduserer forløpstiden betraktelig. I tillegg gir slike møter mulighet for erfaringsoverføring.
Alternativet til videokonferansemøte mellom helseforetak, er å innhente faglige vurderinger fra Oslo universitetssykehus HF via postgang. Det er imidlertid ikke slik at det er postgangen alene som medfører lengre forløpstid, jf. begrunnelsen i spørsmålsstillingen over. Det dreier seg om en lang rekke ledd knyttet til både faglig og merkantil kvalitetssikring og formidling av pasientinformasjonen."
Helse Sør-Øst RHF viser videre til at helseforetakene i regionen over flere år har arbeidet med å redusere unødvendig ventetid og dermed redusere forløpstidene. Arbeid med blant annet informasjonsflyt, gode rutiner og intern logistikk, sammen med innføring av talegjenkjenning og elektronisk kommunikasjon mellom sykehusene, har redusert forløpstidene. Ifølge Helse Sør-Øst RHF hører tidstapet på 6-7 uker til unntaket. Helse Sør-Øst RHF understreker at det fortsatt er rom for å redusere forløpstiden, både gjennom å forbedre logistikken internt i hvert sykehus, og etter hvert gjennom å kunne sende elektroniske henvisninger med vedlegg.
Jeg har også rettet spørsmål til de øvrige regionale helseforetakene om denne problemstillingen. Helse Midt-Norge er ikke kjent med noen tilfeller der postgangen har medført forsinkelse på opptil seks uker. I følge Helse Nord RHF overføres bildediagnostikk og journalnotater kun elektronisk mellom alle helseforetakene i regionen, ingen pr post. Klinisk ansatte har lesetilgang i journal hos de andre foretakene i regionen på de pasientene de behandler.
I Helse Vest RHF finnes videokonferanseutstyr i alle fire helseforetak slik at pasienter kan vurderes i regionale multidisiplinære team (MDT)-møter. Røntgenbilder blir i dag sendt elektronisk mellom foretakene på tvers av de ulike radiologiske IKT-systemene og klinikere i alle helseforetak har lesetilgang til journaler i andre helseforetak når de får pasienter henvist. Ifølge Helse Vest RHF er helseforetakene i regionen ikke avhengig av postgang ved henvisning og overføring av pasienter mellom foretakene i regionen.
Jeg er svært opptatt av at kreftpasientene skal få behandling innen de anbefalte fristene i pakkeforløpene og departementet følger utviklingen nøye i styringsdialogen med de regionale helseforetakene. De regionale helseforetakene understreker at arbeidet med overholdelse av fristene i pakkeforløpene er en høyt prioritert oppgave i sykehusene. De viser til at det er igangsatt flere tiltak for å bedre forløpstidene og at forløpskoordinatorene er en viktig suksessfaktor for å sikre at fristene blir overholdt. Erfaringsdeling vektlegges både når det gjelder utfordringene og faktorer som bidrar til gode forløpstider. Videre peker de regionale helseforetakene på betydningen av en tydelig medisinsk ansvarlig lege, en dedikert forløpskoordinator som følger logistikken og et godt samarbeid med røntgen og operasjonsavdeling.
Selv om første tertial 2019 viser noe nedgang i måloppnåelsen, er jeg glad for å se at det er blitt en økt bevissthet om forløp og logistikk, slik at de ulike aktørene i større grad ser helhet og sammenheng i pasientforløpene.