Skriftleg spørsmål fra Hanne Dyveke Søttar (FrP) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:1779 (2018-2019)
Innlevert: 03.06.2019
Sendt: 04.06.2019
Svart på: 12.06.2019 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Hanne Dyveke Søttar (FrP)

Spørsmål

Hanne Dyveke Søttar (FrP): I Nord-Norge er det kun ett A-krimsenter, lokalisert til Bodø. Samtidig har Nord-Norge ca. 35 % av fastlandet i Norge og preges av lange avstander og spredt bosetting. Dette innebærer at dette ene A-krimsenteret ikke har nok kapasitet til å dekke Troms og Finnmark.
Hva vil regjeringen gjøre for å bekjempe arbeidslivskriminalitet i hele Nord-Norge, og blir reiseavstander/større behov for blant annen overnatting tatt hensyn til når budsjett utarbeides?

Grunngiving

Senest i mai i år hadde Nord-Norgebenken møte med flere næringsforeninger i Nord-Norge. Ett spørsmål som ofte dukker opp er kampen mot arbeidslivskriminalitet. Nord-Norge er stort, det er lange avstander og mange som arbeider for eksempel innen fiskeri er utenlandsk arbeidskraft. Det samme gjelder for så vidt også innen bygg- og anlegg.
Lofotfisket har blitt nevnt konkret da de viste til at A-krimsenteret i Bodø har hatt aksjoner her tidligere.
I tillegg kan denne type aksjoner kreve flere arbeidsdager, med overnatting. Dette fordi mange steder ikke kan nås samme dag tur/retur.

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: Arbeidslivskriminalitet er en betydelig utfordring i deler av arbeidslivet. Ofte er det helt avgjørende at etater samarbeider for å ta de kriminelle. Et sentralt tiltak i regjeringens strategi mot arbeidslivskriminalitet har vært å utvikle det tverretatlige samarbeidet mellom Arbeidstilsynet, NAV, politiet og Skatteetaten. For å legge bedre til rette for et slikt etatssamarbeid har regjeringen siden 2015 etablert 7 a-krimsentre. Sentrenes plassering og organisering er basert på etatenes samlede erfaringer og faglige vurderinger.
Det er viktig at innsatsen settes inn der det er størst risiko for arbeidslivskriminalitet. Etter innspill fra etatene er det derfor etablert a-krimsentre i Bergen, Stavanger, Oslo, Kristiansand, Trondheim, Tønsberg og Bodø. Selv om nedslagsfeltet for a-krimsenteret i Bodø er begrenset til Nordland, har a-krimsenteret et samarbeid med Troms og Finnmark.
I tillegg til a-krimsentrene er det også etablert samarbeid mellom etatene og andre myndigheter andre steder i landet uten at etatene er fast samlokalisert. Pr i dag har etatene etablert et slikt samarbeid både i Østfold/Akershus, Hedmark/Oppland, Møre og Romsdal og til dels i Troms og Finnmark. Her samarbeider etatene om felles tilsyn, aksjoner og andre aktiviteter.
Selv om etatene har kommet langt i samarbeidet, er det fortsatt et nybrottsarbeid på flere områder. Etatenes tilbakemeldinger er at det er viktig å få de syv etablerte sentrene til å jobbe effektivt og målrettet før det eventuelt vurderes flere sentre. Det er også viktig å påpeke at a-krimsentrene alene ikke kan løse utfordringene med arbeidslivskriminalitet. Arbeidslivskriminalitet må bekjempes bredt. Regjeringens strategi mot arbeidslivskriminalitet, sist revidert februar 2019, inneholder 31 tiltak for å forebygge og bekjempe arbeidslivskriminalitet. For å få bukt med problemene krever det innsats på ulike arenaer og fra ulike aktører.
Når det gjelder gjennomføring av tilsyn i ulike deler av landet, i og utenfor a-krimsentrene, og ulike kostnader knytte til spesielle forhold i ulike deler av landet, legger departementet til grunn at etatene foretar egne vurderinger av kostnader knyttet til dette og gjør de tilpasninger i budsjettene de ev. mener er nødvendige.