Skriftleg spørsmål fra Jonas Gahr Støre (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:1895 (2018-2019)
Innlevert: 18.06.2019
Sendt: 19.06.2019
Svart på: 25.06.2019 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Jonas Gahr Støre (A)

Spørsmål

Jonas Gahr Støre (A): LO-forbundene Fagforbundet, Fellesorganisasjonen, EL og IT og Creo og YS-forbundene Delta og Parat i sykehussektoren er nå i streik for retten til pensjon fra første krone. Kravet er relevant, også for andre statsansatte og for ansatte i privat sektor, men det er foreløpig kun de nevnte LO- og YS-forbundene som har gått streik for dette kravet.
Hvordan vil statsråden følge opp kravet om pensjon fra første krone når streiken er over?

Grunngiving

Dersom LO og YS vinner fram med sitt krav til Spekter om pensjon fra første krone, kan det oppstå en situasjon i statlig sektor der noen ansatte i utgangspunkt får fjernet minstegrensa på 20 pst. stilling for medlemskap i tjenestepensjonsordningen, mens andre ikke får det. Det vil være urimelig med ulike betingelser for medlemskap i de statlige lovregulerte tjenestepensjonsordningene. Arbeiderpartiet mener at statsråden da må fremme lovsak til Stortinget om å oppheve minstegrensa på 20 pst. stilling for alle.
Et tilleggsmoment er at denne minstegrensa allerede i 2014 ble opphevet i kommunal sektor, etter en dom i Arbeidsretten i 2013 om at dagjeldende minstegrense på 14 timer var et brudd på arbeidsmiljølovens forbud mot diskriminering av deltidsansatte. Det vises i den forbindelse til prop. 156 L(2014-2015), jf. Innst. 76 L (205-2016) om Endringer i lov om Statens pensjonskasse mv. (minstegrense for rett til medlemskap), der minstegrensa ble satt til 20 pst. Arbeiderpartiet fremmet allerede da forslag om å oppheve minstegrensa i de statlige ordningene. Pensjon fra første krone vil være mer i tråd med prinsippene i pensjonsreformen.
Seinere er kravet om pensjon fra første krone også reist i tariffoppgjørene i privat sektor, uten gjennomslag. Arbeiderpartiets og SVs forslag om å regulere dette gjennom loven om obligatorisk tjenestepensjon fikk ikke flertall. Dersom man som følge av streiken blant LO- og YS-organiserte i sykehussektoren kommer i en situasjon der alle i offentlig sektor får opptjening fra første krone, vil det også være rimelig at dette omfatter ansatte i privat sektor. Da vil vi få et gjennomgående prinsipp i både folketrygd og ulike tjenestepensjonsordninger, der alle sikres opptjening fra første krone.

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: Minstegrensen på 20 prosent for rett til medlemskap i lovfestede offentlige tjenestepensjonsordninger ble fastsatt gjennom Stortingets behandling av Prop. 156 L (2014–2015), jf. Innst. 76 L (2015–2016). En del av begrunnelsen den gang var at dette er hovedregelen etter lov om innskuddspensjon, lov om foretakspensjon og lov om tjenestepensjon.
Spørsmålet om minstegrensen var ikke et tema da Stortinget nylig behandlet et lovforslag om ny offentlig tjenestepensjon basert på en avtale mellom Arbeids- og sosialdepartementet og partene i offentlig sektor, jf. Prop. 87 L (2018–2019) og Innst. 314 L (2018–2019).
Det er nylig satt ned en arbeidsgruppe med deltakere fra Arbeids- og sosialdepartementet, Finansdepartementet, LO, NHO, Virke og YS for å utrede spørsmålet om pensjonsopptjening fra første krone i innskuddspensjonsordninger. Utredningen vil også omfatte spørsmålene om medlemskap i private tjenestepensjonsordninger også for ansatte under 20 år og ansatte med lavere stillingsandel enn 20 prosent. Arbeidsgruppen skal avgi sin utredning i løpet av første halvår 2020.
Det er av betydning å se minstegrensen i lovfestede offentlige tjenestepensjonsordninger i sammenheng med minstegrensen i lovfestede private tjenestepensjonsordninger. Jeg vil derfor å avvente konklusjonene fra den nevnte arbeidsgruppen.