Skriftleg spørsmål fra Per-Willy Amundsen (FrP) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:1909 (2018-2019)
Innlevert: 20.06.2019
Sendt: 20.06.2019
Svart på: 27.06.2019 av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Per-Willy Amundsen (FrP)

Spørsmål

Per-Willy Amundsen (FrP): ER det slik at det i dag er helt like fysiske krav til begge kjønn ved opptak til de ulike utdanningene i Forsvaret, inkludert uttak til tjenester i førstegangstjenesten, hvis ikke, hvilke forskjeller gjelder de ulike kategoriene?

Grunngiving

Regjeringen setter mål om minimum 30 prosent av begge kjønn på krigsskolene og i befalsutdanningen. I dette legger regjeringen at Forsvaret trenger de beste. I Dagsnytt 18, tirsdag 18. juni, sier forsvarsministeren at det er viktig med mangfold i Forsvaret og at det settes måltall på 30 % kjønnsfordeling i både Krigsskole- og befalsskoleutdanningen. I programmet fremkommer det at rekrutteringen ikke skal skje ved å senke krav eller ha ulike kriterier for uttak.

Frank Bakke-Jensen (H)

Svar

Frank Bakke-Jensen: Forsvaret legger vekt på at seleksjon og opptak til utdanning skal være systematisk. Det skal skje etter en enhetlig og objektiv prosess. Det er viktig at de riktige menneskene selekteres. Feilseleksjon er kostbart, og vil kunne få konsekvenser for personellets sikkerhet så vel som Forsvarets evne til å løse sine oppgaver. Det er derfor Forsvarets kompetansebehov som avgjør hvem og hvor mange som tas opp til utdanning hvert år.
Alle som tas opp til utdanning i Forsvaret har bestått fysiske tester, som måler både utholdenhet og styrke. Samtlige er dermed kvalifisert for opptak. I tillegg til fysiske tester, gjennomføres evne- og kunnskapsprøver, intervjuer og seleksjonsøvelser. Ved opptak til befalsutdanning må kandidatene også kunne vise relevant erfaring og resultater fra tidligere tjeneste.
Forsvaret opplyser at det ikke er like fysiske krav til begge kjønn ved opptak til de fleste utdanningene i Forsvaret. Uttak til alle typer tjeneste i førstegangstjenesten innebærer forskjellige fysiske krav til utholdenhet og styrke mellom kjønnene. Kvinner har lavere styrke- og utholdenhetskrav enn menn ved blant annet sesjon, førstegangstjeneste, opptak til utdanning, og årlig test for tilsatte i Forsvaret.
De fysiske kravene skal bidra til at personellet er kvalifisert til den utdanningen de er selektert til, og de stillingene de etter hvert skal fylle. Det stilles ulike krav til forskjellige typer stillinger. Kravene er justert etter hvor fysisk krevende stillingen er. Forsvaret benytter seg av en skala fra 1-9, der 1 er laveste og 9 er høyeste verdi. For nivåene 1-8 stilles det kjønnstilpassede krav, med noe lavere krav til kvinner enn til menn. Forskjellen i kravene til kjønnene blir mindre jo høyere krav det er til stillingen. De fleste stillinger i Forsvaret har fysisk krav mellom 3 og 7. For nivå 9 har begge kjønn de samme kravene.
For at søkerne til Forsvarets utdanninger skal kunne forberede seg, har Forsvaret tilgjengeliggjort alle testene og kravene til de ulike utdanningene eller funksjonene på Forsvarets sider på internett.