Skriftleg spørsmål fra Arild Grande (A) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:1929 (2018-2019)
Innlevert: 21.06.2019
Sendt: 21.06.2019
Rette vedkommende: Næringsministeren
Svart på: 01.07.2019 av næringsminister Torbjørn Røe Isaksen

Arild Grande (A)

Spørsmål

Arild Grande (A): Hvorfor har ikke regjeringen sørget for at krav om lærlinger etterleves?

Grunngiving

Stortinget har skjerpet kravet om lærlinger ved offentlige anbud. I Fri Fagbevegelse 21. juni 2019 kommer det frem at et malerfirma har fått offentlige kontrakter verdt 100 millioner kroner – uten å stille med lærlinger.

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: Yrkesfag er et av regjeringens viktigste satsingsområder, og vi har siden 2013 iverksatt en rekke tiltak. Regjeringen har blant annet økt lærlingtilskuddet med 24 555 kroner, og gjort det lettere å bytte fra studieforberedende til yrkesfaglig linje. Det har vært en positiv utvikling innen yrkesfag de siste årene: Flere får læreplass og flere fullfører og tar fagbrev, men fortsatt trengs flere læreplasser og flere tilpassede utdanningsløp.
Regjeringen har med virkning fra 1. januar 2017 innført en egen forskrift om plikt til å stille krav om bruk av lærlinger i offentlige kontrakter. Bakgrunnen for innføringen av krav om bruk av lærlinger er todelt. Regjeringen ønsker for det første at offentlig sektor skal støtte opp om bedrifter som satser på langsiktig utvikling av fagarbeidere og fagkompetanse. For det andre mener regjeringen at en plikt til å stille krav om bruk av lærlinger, kan bidra til å øke andelen ryddige og seriøse leverandører.
Ifølge tall fra Utdanningsdirektoratet har andelen søkere som har fått godkjent lærekontrakt gått opp fra 69 prosent i 2016 til 74 prosent i 2018. I antall innebærer dette en økning på 2 683 flere inngåtte lærekontrakter ved utløpet av 2018 sammenliknet med i 2016. Tallene tyder på at regjeringens tiltak for å øke antallet læreplasser har hatt en effekt.
Også tilbakemeldingene fra næringslivet viser en positiv tendens. Vi har blant annet mottatt flere positive tilbakemeldinger om innføringen av forskriften fra næringslivsorganisasjoner, som oppgir at de opplever en økning i etterspørselen etter lærlinger på offentlige kontrakter.
Jeg kan ikke kommentere enkeltsaker, men jeg vil understreke at det er viktig med et velfungerende regelverk som fungerer etter intensjonen og ikke omgås. Regjeringen har bestemt at plikten til å stille krav om bruk av lærlinger i offentlige kontrakter skal evalueres. Evalueringen skal se nærmere på effekten innføringen har hatt på antallet læreplasser, graden av etterlevelse hos de offentlige oppdragsgiverne og om det er nødvendig med justeringer i regelverket. Det tas sikte på å starte evalueringen av ordningen i løpet av andre halvår i år.