Skriftleg spørsmål fra Morten Stordalen (FrP) til helseministeren

Dokument nr. 15:487 (2019-2020)
Innlevert: 06.12.2019
Sendt: 06.12.2019
Svart på: 11.12.2019 av helseminister Bent Høie

Morten Stordalen (FrP)

Spørsmål

Morten Stordalen (FrP): Det er flere enn 12 000 personer som har sykdommen Multippel sklerose (MS) i Norge. Foreløpig finnes det bare medisiner som bremser sykdomsforløpet men det er mye håp knyttet til stamcellebehandling. På grunn av manglende behandlingstilbud i Norge er det mange som er rammet av sykdommen som har kjøpt stamcellebehandling i utlandet.
Hvordan vil Statsråden sikre fremdrift i arbeidet med en snarlig godkjenning og etablering av tilbud med stamcellebehandling for MS-syke i Norge?

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Autolog stamcellebehandling skal gis innenfor rammene av en klinisk studie. Det var tilrådningen til Beslutningsforum i 2016. Bakgrunnen var en oppsummering av tilgjengelig dokumentasjon om behandlingens effekt, nytte for pasient og kostnadseffektivitet, gjennomført av Folkehelseinstituttet. De konkluderte med at det var for lite dokumentasjon til å kunne vurdere metodens effekt og sikkerhet. Usikkerheten knyttet seg til blant annet til langtidseffekter ved metoden.
For å bedre dokumentasjonen av effekt og sikkerhet pågår det nå en klinisk multisenterstudie som er ledet fra Haukeland universitetssykehus HF. Studien er et samarbeid mellom Akershus universitetssykehus, Universitetssykehuset i Nord-Norge, St. Olavs hospital og sykehus i Sverige, Danmark og Nederland. Dette er en såkalt ublindet randomisert behandlingsstudie. Så langt er det inkludert 37 pasienter, av et behov for 100 pasienter. Jeg er kjent med at prosjektlederen anslår at det vil ta om lag 2-3 år til før inklusjonen av pasienter er ferdig. Pasientene som deltar i studien randomiseres mellom stamcelletransplantasjon (HSCT) og standardbehandling. De planlagte 100 pasientene vil fordeles likt i hver arm av studien. Stamcelletransplantasjonene for norske pasienter i studien vil bli gjort i Helse Bergen. Annen behandling, og utredning/oppfølging blir gjort i pasientens eget helseforetak. Det blir jevnlig lagt ut informasjon på studiens nettside: https://helse-bergen.no/ram-ms
Regjeringen har som mål at flere pasienter skal få tilgang til utprøvende behandling. Det er gledelig å se at virkemidlene våre fungerer. Utprøvende behandling skal gis på en forutsigbar måte og som gir verdi utover den ene pasienten. Derfor har vi sagt at slik behandling som hovedregel skal gis gjennom kliniske studier. For at flere pasienter skal få tilbud om utprøvende behandling etablerte jeg et Program for klinisk behandlingsforskning i spesialisthelsetjenesten i 2016. Programmet eies av de regionale helseforetakene og det lyses ut om lag 130 millioner kroner årlig. Det er dette programmet som har finansiert studien. Jeg mener denne saken også viser hvor viktig det er at Beslutningsforum er tydelige på at det er behov for mer forskning når de vurderer at dokumentasjonen av en ny behandlingsmetode ikke er god nok.
Stramcelletransplantasjon er et risikofylt inngrep, men det har vært lovende resultater. Enkelte pasienter har blitt helt friske. En vellykket stamcelletransplantasjon har stor betydning for pasienten og dens nærmeste, og kan spare det offentlige for store legemiddelutgifter. Det knytter seg derfor store forventninger til metoden og studien som nå pågår. Jeg er sikker på at studien vil gi oss viktig kunnskap. Samtidig kan pasienter som tilfredsstiller kravene for deltakelse i studien få mulighet til å prøve ut en lovende behandlingsmetode.