Skriftleg spørsmål fra Carl-Erik Grimstad (V) til helseministeren

Dokument nr. 15:520 (2019-2020)
Innlevert: 10.12.2019
Sendt: 10.12.2019
Svart på: 16.12.2019 av helseminister Bent Høie

Carl-Erik Grimstad (V)

Spørsmål

Carl-Erik Grimstad (V): Hva vil statsråden gjøre for å følge opp anbefalingene til Sivilombudsmannen som omhandler helseområdet?

Grunngiving

I særskilt melding til Stortinget om isolasjon og mangel på menneskelig kontakt i norske fengsler, Dokument 4:3 (2018-2019) kommer Sivilombudsmannen med en rekke anbefalinger også under helseministerens ansvarsområde, blant annet:

- Revidere nasjonal veileder for helse- og omsorgs tjenester for innsatte i fengsler, slik at denne sikrer at isolasjonsskader identifiseres og isolerte innsatte ivaretas.
- Lovfeste helsetjenestens oppfølgingsansvar av isolerte, slik at innsatte som er isolert eller utelukket, blir fulgt opp av helsepersonell daglig.
- Sørge for at fengselshelsetjenestene får en styrket felles faglig plattform, med spesielt fokus på kompetanse om innsattes særlige helseutfordringer, isolasjon og isolasjonsskader.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg vil følge opp Sivilombudsmannens anbefalinger med å gi Helsedirektoratet i tildelingsbrevet for 2020, i oppgave å revidere gjeldende nasjonal veileder for helse- og omsorgstjenester for innsatte i fengsler. En revidering av nevnte veileder medfører at alle områder som veilederen omtaler, vil bli gjennomgått og endret i tråd med ny kunnskap og regelverk på de områdene som veilederen inneholder. I oppdraget til Helsedirektoratet inngår også at veilederen skal omtale rutiner for hvordan kriminalomsorgen, i samarbeid med helsetjenesten, bør forholde seg til at innsatte av ulike grunner blir isolert. Arbeidet gjøres i samarbeid med kriminalomsorgen.
Et oppfølgingsansvar av isolerte er allerede lovfestet gjennom gjeldende regelverk. Det fremgår av lov om kommunale helse- og omsorgstjenester m.m., at i kommuner hvor det ligger fengsler, skal kommunene ha tilbud om helse- og omsorgstjenester for de innsatte. De regionale helseforetakene har ansvar for å tilby spesialisthelsetjenester til innsatte i fengsel og fylkeskommunene skal tilby tannhelsetjenester til innsatte etter Rundskriv IK28/89.
Kompetansesenter for fengsels-, retts- og sikkerhetspsykiatri i Helse Sør-Øst (SIFER) gjennomførte i 2014 en landsdekkende undersøkelse av forekomsten av psykiske lidelser blant domfelte i fengsel (Cramer-undersøkelsen). Undersøkelsen tyder på at forekomsten av psykiske lidelser og rusproblemer blant domfelte i fengsel er betydelig høyere enn i befolkningen ellers. For å følge opp denne rapporten, vil jeg i 2020 gi de regionale helseforetakene i oppdrag å utarbeide en konkret plan for etablering av en områdefunksjon for spesialisthelsetjenesten innen psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) for innsatte.
Kommuner der det ligger fengsel, mottar årlige tilskuddsmidler som skal bidra til å yte helse- og omsorgstjenester til innsatte. Midlene kan også benyttes til å heve kompetansen til ansatte i kommunen som yter disse tjenestene, slik at innsattes særlige helseutfordringer blir ivaretatt. I tillegg arrangerer Helsedirektoratet årlige dialogmøter med ledere/ansatte i fengselshelsetjenesten som skal bidra til felles faglig forståelse og utveksling av erfaringer.