Skriftleg spørsmål fra Jenny Klinge (Sp) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:966 (2019-2020)
Innlevert: 14.02.2020
Sendt: 14.02.2020
Svart på: 24.02.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Jenny Klinge (Sp)

Spørsmål

Jenny Klinge (Sp): Korleis er det tenkt at politidistriktas trening på politiets nasjonale beredskapssenter på Taralrud skal finansierast?

Grunngiving

I Prop. 1S. frå Justis- og beredskapsdepartementet punkt 7.4.3 står det: «I kombinasjon med at politiet også får eigne helikopter med transportkapasitet, og at senteret blir brukt som eit kompetansesenter for IP3-personell, gir dette den nasjonale beredskapen eit stort løft»
Ei rekke avisoppslag har dei siste vekene varsla om den stramme økonomiske situasjonen i politidistrikta. Skal politidistrikta sende innsatspersonell på trening til Taralrud vil det medføre betydelege ekstra utgifter for politidistrikta både med tanke på transport og for å dekke opp for personell som ikkje kan nyttast på jobb. Det nasjonale beredskapssenteret er meint å vera nettopp eit nasjonalt senter som løftar beredskapen i heile landet, men for å oppnå dette må ein sørgje for at IP3-personell frå heile landet kan gjera seg nytte av senteret. Bakgrunnen for spørsmålet er at fleire i politiet uttrykkjer uro for at politidistrikta ikkje kan klare å prioritere pengar til å sende folk til trening på senteret, og at dette såleis ikkje får den nasjonale funksjonen det skulle ha.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Politiets beredskapssenter er under etablering, og forberedelser til innflytting og drift av senteret er organisert i et eget mottaksprosjekt i Politidirektoratet. Mottaksprosjektet har ansvar for å utarbeide ordninger for distriktenes bruk av senteret, herunder hva distriktene ev. må betale.
Tallet på personer med IP3-godkjenning har økt de siste årene, og innsatspersonell i kategori 4 (IP4) har økt sin årlig opplæring og trening. I dag har noen distrikter leiekontrakter med sivile aktører, andre med Forsvaret. Det vil si at politidistriktene allerede i dag har utgifter til trening, øving og reiser for innsatspersonell, og det er naturlig at trening ved det nye Beredskapssenteret vurderes av de enkelte politidistrikter i deres planlegging av egen øvingsaktivitet. Treningsfasilitetene ved politiets nasjonale beredskapssenter vil – i tillegg til å bli et stort løft for våre nasjonale beredskapsressurser – også kunne bli et godt supplement og en mer forutsigbar kapasitet for distriktene enn mange av dagens avtaler.