Skriftleg spørsmål fra Himanshu Gulati (FrP) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1622 (2019-2020)
Innlevert: 14.05.2020
Sendt: 15.05.2020
Svart på: 26.05.2020 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Himanshu Gulati (FrP)

Spørsmål

Himanshu Gulati (FrP): Hvorfor har regjeringen valgt å opprettholde strengere restriksjoner for breddeidretten enn det som VG har skrevet om at FHI har anbefalt, og frykter statsråden for legitimiteten til restriksjonene på områder hvor regjeringen har valgt strengere tiltak enn det de faglige rådene fra FHI tilsier?

Grunngiving

VG har omtalt et notat fra FHI datert den 6.mai som er utarbeidet på oppdrag fra Helsedirektoratet. VG siterer blant annet følgende fra notatet:


«Idrett eller aktivitet hvor det er mulig å holde minst 1 meters avstand i den største delen av tiden eller hvor man kan tilpasse aktiviteten slik at man oppfyller dette, vurderes som lav risiko og bør kunne åpnes for. For eksempel fotball hvor man har nær kontakt under 1 meter i veldig korte tidsrom utgjør liten risiko».

FHI har bekreftet overfor VG at avsnittet omhandler breddeidrett.
Norge og verden har stått overfor den kanskje mest krevende situasjonen siden andre verdenskrig tid som følge av COVID19-epidemien. Det er innført strenge tiltak og begrensinger i folks frihet og mulighet til å utfolde seg, og disse har det vært en sterk dugnadsånd rundt ettersom tiltakene har vært basert på faglige råd fra smittevernsmyndighetene. Hensikten med spørsmålet er således å spørre om hvorfor regjeringen har valgt en strengere linje når det kommer til breddeidrett, enn Folkehelseinstituttet (FHI) selv har anbefalt, da dette kan gå utover respekten for de strenge restriksjonene som er innført.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Som ministre flest er det ingen ting jeg heller vil enn at aktørene på mitt felt skal få tilbake sin normale aktivitet, sitt levebrød og sin virksomhet. Og som ministre flest blir jeg også stadig minnet om at min sektor er en del av et mye større hjul.
Som representanten Gulati er kjent med er det Helse- og omsorgsministeren som gir regjeringen helsefaglige anbefalinger basert på råd fra hans etater. Regjeringen fatter vedtak på bakgrunn av anbefalinger fra helsemyndighetene og målet for vedtak som fattes er å ivareta befolkningens velferd og helse i størst mulig grad. Det betyr at vi alle må heve blikket og se det store bildet, helheten, når vi fatter vedtak. Vi skal sette i gang samfunnet vår, kontrollert og gradvis. Idrett er en del av den helheten.
Da regjeringen mandag 11. mai presenterte en veileder i smittevern for idrett var dette med forbehold om at innholdet i veiledningen vil være gjenstand for løpende evaluering og justering etter vedtakelse. Ved å gi idretten en tydelige standard for smittevern har det vært mulig å igangsettes på en trygg måte. Det gir oss mulighet til å holde smitten og smitterisikoen nede mens vi følger med på smittespredningen.
Det har hele tiden vært kommunisert at regjeringen kontinuerlig vil vurdere mulighetene for ytterligere oppmykning. Regjeringen har som mål å åpne for mer idrettsaktivitet for barn og ungdom fra 15. juni.
Helse- og omsorgsdepartementet har derfor nå gitt Helsedirektoratet i oppdrag å revidere smittevernveilederen for barne- og ungdomsidrett. Regjeringen ønsker å åpne opp for idretter med begrenset fysisk kontakt. Hvilke idrettsaktiviteter dette vil gjelde for, og hvilke tilpasninger som må avklares må konkretiseres i det arbeidet som nå skal gjøres. Direktoratet vil gå i dialog med Norges idrettsforbund for å få innspill til dette arbeidet og sikre at rådene vil være praktisk anvendbare.
I forrige uke ble det fra Helsedirektoratets gitt signaler som skapte forvirring om oppstartsdato. Helsedirektoratet har frist for å levere sin anbefaling til Helse- og omsorgsdepartementet innen utgangen av mai. Foreløpig plan er derfor å ha på plass løsninger med siktemål på oppstart 15. juni, men jeg håper vi kan få til det tidligere dersom det viser seg mulig.
I likhet med representanten Gulati er jeg veldig glad for hvert steg vi tar mot en mer normalisert idrettshverdag. Idretten er en viktig fritidsarena for barn og ungdom. Samtidig må alt vi gjør være smittevernfaglig forsvarlig. Går det bra kan det åpnes opp for at aktiviteten ytterligere normalisert i tiden som kommer. Det har jeg tro på at vi skal få til.