Skriftleg spørsmål fra Maria Aasen-Svensrud (A) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1683 (2019-2020)
Innlevert: 19.05.2020
Sendt: 20.05.2020
Svart på: 27.05.2020 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Maria Aasen-Svensrud (A)

Spørsmål

Maria Aasen-Svensrud (A): Vil kulturministeren endre kriteriene slik at viktige kulturarrangører som Nøtterøy kulturhus ikke ekskluderes fra kompensasjonsordningen for kulturarrangører?

Grunngiving

Nøtterøy kulturhus er et regionalt kulturhus for midtre Vestfold. Kulturhuset åpnet i 1994 og tilbyr noe til nesten alle, med en bredde i programmet som spenner fra det folkelige til det “smale”, og som dekker alle de ulike scenekunstene.
Nøtterøy kulturhus er en viktig kulturarrangør regionalt som har, som alle andre kulturarrangører, måttet kansellere forestillinger og stenge dørene som følge av myndighetenes forbud mot arrangement.
Kulturhuset er organisert som en avdeling i kommunen og har derfor ikke eget organisasjonsnummer. De har nylig fått avslag på søknad om kompensasjon for tapte billettinntekter for kulturarrangører, forvaltet av Kulturrådet. Samtidig er det mange sammenlignbare kulturhus som mottar støtte fra kompensasjonsordningen.
Begrunnelsen for avslag er valg av organisasjonsform. Kommunale selskap med eget organisasjonsnummer kommer innenfor ordningen, mens kulturhus som er organisert som del av kommunen, faller utenfor. Dette viser at ordningen forskjellsbehandler sammenlignbare kulturhus, kun på grunn av deres valg av organisasjonsform.
Det virker tilfeldig og urettferdig at organisasjonsform skal være avgjørende for at kulturarrangører skal kompenseres eller ikke.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Kompensasjonsordningen for arrangører i kultursektoren forvaltes av Kulturrådet i tråd med regler fastsatt i forskrift 3. april om midlertidig kompensasjonsordning for arrangører i kultursektoren ved avlysning, stenging eller utsettelse av arrangementer som følge av covid-19-utbruddet.
Det ble ansett som viktig å få ordningen på plass så raskt som mulig, og det har vært en forutsetning at ordningen skal være mest mulig automatisk og enkel å administrere. Regjeringen foreslår i Prop 117 S (2019-2020) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer
i statsbudsjettet 2020 å forlenge den midlertidige kompensasjonsordningen for arrangører i kultursektoren til å gjelde for arrangementer som var planlagt i perioden fra og med 1. mai og til og med 15. juni 2020. Det er imidlertid ikke lagt opp til å endre vilkårene om hvilke arrangører som kan kvalifisere for kompensasjon i denne perioden.
Jeg har forståelse for at dette er en vanskelig tid for kultursektoren, også for driften av kommunale kulturhus. Jeg er også kjent med at kulturhusenes inntektsmodell i stor grad er basert på utleievirksomhet, en type inntekter som ikke kvalifiserer til støtte under kompensasjonsordningen for kulturarrangører. Kulturfeltet er svært mangfoldig både i organisering, driftsmodeller og inntektsstrømmer, og driver ofte med små marginer. Det er derfor krevende å lage ordninger som treffer alle på en god måte.
Kulturdepartementet er klageinstans for Norsk kulturråds vedtak etter forskriften for kompensasjonsordningen. Klagebehandling foregår på vanlig måte etter forvaltningsloven § 28 - § 36. Jeg kan derfor ikke gå inn i konkrete spørsmål om tolkning av forskriften på enkeltsaker. Jeg vil imidlertid vurdere om det er behov for å gjøre justeringer i ordningen, blant annet i lys av erfaringene med klagesaksbehandling.