Skriftleg spørsmål fra Åsunn Lyngedal (A) til næringsministeren

Dokument nr. 15:1693 (2019-2020)
Innlevert: 20.05.2020
Sendt: 22.05.2020
Svart på: 02.06.2020 av næringsminister Iselin Nybø

Åsunn Lyngedal (A)

Spørsmål

Åsunn Lyngedal (A): Hva er det i regjeringens krisetiltak for reiselivet som gir reiselivsaktørene grunn til å glede seg til sommeren 2020?

Grunngiving

Sommersesongen 2020 skulle startet for reiselivet nå. I dagens situasjon har reiselivet permittert sine ansatte og søkt faste utgifter kompensert. Regjeringen har utfordret nordmenn til å feriere i Norge uten å stille med hjelp til sesongbedriftene som trenger ansatte for å kunne åpne i sommer og som ikke har forutsigbarhet for inntekter. For mange er det inntekten denne sommeren som skal gjøre at bedriften overlever økonomisk til neste sesong. Uten ledige flybilletter, uten støtte til faste utgifter og lønn.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Reiselivsnæringen er sterkt berørt av pandemien, og det er usikkert hvordan sommersesongen og resten av året vil bli for næringen. Regjeringen har oppfordret reiselivsbedriftene til å planlegge for å ta imot norske gjester i sommer. Norske fritids- og feriereisende er en viktig kundegruppe for næringen. Gruppen stod for om lag to tredeler av det samlede turistkonsumet i Norge i 2018. De oppdaterte rådene som åpner for at nordmenn kan reise rundt i hele landet, vil således trolig ha positiv effekt på inntjeningen i reiselivsnæringen i sommer. Regjeringen har presentert en plan for gjenåpning av samfunnet. Det tas sikte på at fornøyelsesparker og serveringssteder som ikke selger mat kan åpne fra 1. juni, og at det åpnes for arrangementer med opptil 200 personer fra 15. juni.
Regjeringen har etablert en rekke generelle ordninger som skal avhjelpe bedrifter som står i en vanskelig økonomisk situasjon. Endrede regler for permitteringer, sykepenger og omsorgspenger, redusert arbeidsgiveravgift og redusert lavsats i merverdiavgiften ser ut til å treffe reiselivsbedriftene godt. Kompensasjonsordningen for bedrifter med stort omsetningsfall er relevant for mange reiselivsbedrifter. Ordningen foreslås nå forlenget til og med august. Regjeringen har også nylig presentert en egen beregningsmodell for kompensasjon til sesongbedrifter. Det arbeides i tillegg videre med en ordning som kompenserer en andel av nødvendige vedlikeholdskostnader for enkelte sesongbedrifter.
Regjeringen etablerer også en egen låneordning under Innovasjon Norge for pakkereisearrangørene. Denne skal bidra til at de blir satt i stand til å betale tilbake refusjoner til forbrukerne. Kompensasjonsordningene for avlyste eller utsatte arrangement innenfor kultur, frivillighet og idrett er forsterket og foreslås forlenget frem til 31. august, noe som vil bidra til at aktiviteten på dette området kommer raskere tilbake til før-krise-nivå.
Regjeringen legger nå frem en proposisjon om tiltak som skal stimulere til aktivitet i økonomien igjen. Her foreslås det 250 mill. kroner til en tilskuddsordning for bedriftsutvikling i reiselivsnæringen under Innovasjon Norge. Ordningen skal bidra til at bedrifter kan gjennomføre utviklingsprosjekter, til tross for likviditetsutfordringer. Dette kan bidra til at reiselivsnæringen fremdeles kan tilby et bærekraftig og attraktivt opplevelsestilbud når markedene åpner opp igjen. I tillegg foreslår regjeringen å tildele 600 mill. kroner i kommunale næringsfond til kommuner som er særlig hardt rammet av koronasituasjonen. Et viktig og nytt tiltak er at regjeringen nå innfører en ordning med lønnsstøtte, som gjør det lettere for bedrifter å ta tilbake permitterte arbeidstakere i jobb. Dette mener jeg er et tiltak som vil treffe reiselivet godt.
Reiselivet er fortsatt hardt rammet av koronakrisen, men det er også lyspunkter og utsikter til økt aktivitet i næringen. Den norske reiselivsnæringen har hatt god vekst i omsetningen de siste ti årene, og samtidig har kvaliteten på tilbudet hevet seg betydelig. Dette, kombinert med at Norge har hatt lite smittespredning og oppfattes som et trygt ferieland, gir håp om at etterspørselen i norsk reiseliv etter hvert vil normaliseres når restriksjonene oppheves. Jeg følger nøye med på utviklingen i reiselivsnæringen, og regjeringen vurderer fortløpende behovet for nye tiltak eller justering og forlenging av eksisterende tiltak.