Skriftleg spørsmål fra Sverre Myrli (A) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1771 (2019-2020)
Innlevert: 29.05.2020
Sendt: 29.05.2020
Svart på: 04.06.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Sverre Myrli (A)

Spørsmål

Sverre Myrli (A): Hvis sammenslåing av Nedre Romerike tingrett og Øvre Romerike tingrett skal skje slik det er nedfelt i eksisterende intensjonsavtale, vil det da bli ett eller to rettssteder på Romerike?

Grunngiving

I en replikkutveksling med undertegnede i Stortinget 28. mai 2020 om den foreslåtte sammenslåingen av Nedre Romerike tingrett og Øvre Romerike tingrett sa justisministeren:

«Vårt utgangspunkt er ikke at rettssteder legges ned. Det at man får felles ledelse betyr ikke at man får færre rettssteder. Det er noe av hele poenget med innstillingen fra domstolens strukturutvalg, som vi nå har sendt på høring. Det er forskjell på kommisjonens forslag og regjeringens forslag. Man opprettholder rettssteder, men endrer rettskretser, man får felles ledelse, og man får bedre saksflyt. Det vil være en mye bedre avvikling for domstolene.»

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Det fremgår av intensjonsavtalen om sammenslåing av Nedre Romerike tingrett og Øvre Romerike tingrett, som er signert av sorenskriverne, de tillitsvalgte dommerne, de tillitsvalgte fra Parat og den tillitsvalgte fra NTL ved Nedre Romerike tingrett, at målet er samlokalisering innen 2024, det vil si ett rettsted på Romerike. Sammenslåing ble vedtatt i statsråd 28. februar 2020. Det er ikke tatt beslutning om samlokalisering. Spørsmålet om et felles tinghus for nye Romerike tingrett må utredes nærmere og behandles i en egen prosess. Det fremgikk også av høringsbrevet.
Representanten viser til en replikkutveksling på Stortinget 28. mai 2020. I den anledning bemerker jeg at jeg i min replikk viste til saken som nå er på høring, om oppfølging av Domstolkommisjonens strukturutredning, NOU 2019: 17 Domstolstruktur. Som et alternativ til kommisjonens forslag, foreslo departementet å opprettholde alle rettssteder. Denne høringen er avgrenset mot prosessen på Romerike, siden den allerede har vært på høring.
For øvrig viser jeg til Eidsvoll kommune sitt høringssvar av 26. mai 2020, som representanten gjenga deler av, der Eidsvoll kommune for ordens skyld presiserer at de stilte seg positive til sammenslåingen og til en samlokalisering av rettsstedene på Romerike, og at de opprettholder dette standpunktet. Også de andre høringsinstansene stilte seg positive til sammenslåing og samlokalisering på Romerike.