Skriftleg spørsmål fra Tone Merete Sønsterud (A) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1934 (2019-2020)
Innlevert: 15.06.2020
Sendt: 15.06.2020
Rette vedkommende: Justis- og beredskapsministeren
Svart på: 22.06.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Tone Merete Sønsterud (A)

Spørsmål

Tone Merete Sønsterud (A): Kan statsråden bidra til at Lillehammer Olympiapark AS sin modell for internasjonale arrangementer kan gis åpning i lov eller forskrift om reiserestriksjoner?

Grunngiving


Lillehammer Olympiapark AS er en viktig arrangør i store internasjonale arrangementer. For den kommende høst- og vintersesongen har selskapet en periode fra 25. september der internasjonal trening og konkurransevirksomhet i bob, aking og skeleton er lagt i det tidligere OL-anlegget. Dette gjøres hvert år og er en viktig inntektskilde for selskapet, et viktig treningstilbud for en mindre idrett i norsk målestokk og en betydelig del av virksomheten for lokale hoteller. Denne aktiviteten hevdes alene å utgjøre mellom 5000 og 7000 gjestedøgn for de lokale overnattingsstedene.
I år skal også Håkons hall være arena for Curling-EM i november. Et arrangement som allerede er støttet av Kulturdepartementet. Selskapet skal også arrangere World Cup i nordiske grener i desember med tidenes første World Cup i kombinert for kvinner.
Et mulig innreiseforbud gjør at alle disse aktivitetene kan bli avlyst med betydelige virkninger for idretten, næringslivet i regionen og selskapet. Det er også en risiko for at dette vil flytte denne aktiviteten til andre internasjonale destinasjoner, noe som igjen utgjør en risiko for at dette kan medføre en varig flytting ut av Norge.
Lillehammer Olympiapark AS ønsker å få på plass en ordning der profesjonelle idrettsutøvere defineres som yrkesutøvere og kan komme til Norge for å trene og konkurrere. Selskapet har sammen med lokale myndigheter og næringsliv utarbeidet et konsept der smittevern og karantenetid kan ivaretas på en betryggende måte for å sikre at disse og andre internasjonale arrangementer kan gjennomføres. Avhengig av utvikling i smittesituasjonen internasjonalt kan dette gjøre Norge til et foregangsland og ytterligere internasjonal aktivitet kan komme til regionen som vil være sårt tiltrengt for en region som har betydelig virksomhet knyttet til reiseliv.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Innledningsvis vil jeg understreke at jeg har forståelse for at kravet om innreisekarantene og de gjeldende innreiserestriksjonene medfører store ulemper for blant annet arrangører av idrettsarrangementer og det lokale næringslivet. Regjeringen jobber kontinuerlig med å finne den riktige balansen mellom hensynet til smittevern og andre viktige samfunnshensyn.
Fra 15. juni ble det åpnet for å gjennomføre idrettsarrangementer med inntil 200 deltakere, og det er ikke lenger et krav at toppidrettsutøvere ved gjennomføring av arrangementet kan holde én meters avstand. Fra 15. juni ble også karanteneplikten, og dermed innreiserestriksjonene, opphevet for utlendinger bosatt i områder i Danmark, Finland, Island, Færøyene, Grønland, Åland eller Gotland i Sverige.
Regjeringen vurderer fortløpende lempinger i regelverket om innreisekarantene og i regelverket om innreiserestriksjoner, men mener at gjenåpningen må skje gradvis for at smittesituasjonen skal være under kontroll. Det er også viktig for regjeringen at lempingen av innreiserestriksjonene skjer i en koordinert felleseuropeisk prosess. Når smittesituasjonen tilsier det, vil det gradvis åpnes opp for innreise for nye grupper utlendinger som i en normalsituasjon fyller vilkårene for innreise til Norge.